Што значи ако постојано имате студени раце?

Ако вашиот симптом е вообичаено да имате ладни раце дури и кога не сте во ладна средина, тогаш морате да проверите зашто е тоа така. Обично, ладните раце е само еден од начините на кои телото се обидува да ја контролира температурата и не треба да биде причина за загриженост.

Ако вашиот симптом е вообичаено да имате ладни раце дури и кога не сте во ладна средина, тогаш морате да проверите зашто е тоа така. Обично, ладните раце е само еден од начините на кои телото се обидува да ја контролира температурата и не треба да биде причина за загриженост.

Сепак, постојано ладни раце – особено со промени во бојата на кожата – може да бидат предупредувачки знак за оштетување на нервите, проблеми со протокот на крв или оштетување на ткивото на рацете или прстите. На пример, ако сте надвор на екстремно студено време и имате ладни раце, промената на бојата на кожата може да биде предупредувачки знак за смрзнатини.

Знаците и симптомите на кои треба да внимавате кога имате ладни раце вклучуваат:

Ладни стапала или прсти
Промени во бојата на кожата на рацете
Вкочанетост или пецкање
Отворени рани или плускавци
Затегната или зацврстена кожа

Обично, ладните раце е само еден од начините на кои телото се обидува да ја контролира температурата и не треба да биде причина за загриженост. Сепак, постојано ладни раце – особено со промени во бојата на кожата – може да бидат предупредувачки знак за оштетување на нервите, проблеми со протокот на крв или оштетување на ткивото на рацете или прстите.
Студените раце и стапала може да бидат резултат на анемија со дефицит на железо. Луѓето со анемија имаат слаба циркулација на крвта низ нивните тела бидејќи немаат доволно црвени крвни зрнца за да обезбедат кислород до нивното ткиво.
Помалку крв значи помалку топлина, а тоа станува особено забележливо во рацете и нозете. Тоа е нормален процес и покажува дека нашето тело ја врши својата работа за одржување на нормална внатрешна температура и заштита на нашите органи. Нормално, чувството е само привремено.

Мавтајте со рацете во кружни движења за да ја натерате крвта да излезе во вашите раце.
Внесете топол воздух на ладни раце.
Ставете ги рацете во облеката до топлата кожа, како што се градите, стомакот или пазувите.
Загрејте ги рацете со пуштање топла (не топла) вода над нив или триење.

Потењето ќе биде вообичаено за анксиозност каде што дополнително потење се случува во тие моменти. Ладните раце, стапала, прсти и прсти се случуваат затоа што крвта се вади за да се заштитат тие главни органи. Исто така, луѓето со анксиозност ќе чувствуваат периоди на вртоглавица, лесна глава.
Луѓето кои имаат анемија, дијабетес, лупус, склеродермија, болест на тироидната жлезда, слаба циркулација или нарушувања на нервниот систем може да бидат поподложни на ладни раце. И за многу инаку здрави луѓе, тоа едноставно ја претставува природната реакција на нивното тело на ладна средина и веројатно не е причина за загриженост.

Ако вашите раце и стапала останат ладни, можеби дури и вкочанети, тоа е речиси сигурен знак дека имате слаба циркулација. Додека намалениот проток на крв може да биде симптом на неколку медицински проблеми, еден од најчестите е дијабетесот.
Студените раце и стапала се еден од симптомите на доминација на естроген; сепак, ова може да биде и показател за проблем со тироидната жлезда. Закажете состанок со вашиот матичен лекар и побарајте тест на крвта за нивото на хормоните.
Поточно, се покажа дека витаминот Б3 го намалува воспалението и ја зголемува циркулацијата. Луѓето кои секогаш имаат ладни раце и нозе можеби ќе сакаат да размислат за додаток на витамин Б за да го подобрат протокот на крв и здравјето на срцето.
Хипотензија, или низок крвен притисок, може да резултира од голем број медицински состојби. Ако вашиот крвен притисок стане премногу низок, вашето тело ја насочува крвта подалеку од вашите екстремитети и кон критичните органи во вашето јадро. Ова може да остави чувство на студ на рацете и нозете.