Што значи ако сакате да јадете кисели краставички?

Дали понекогаш сте почувствувале голема желба за кисели краставички, иако не сте бремени?

Иако може делува чудно, но желбата за кисели краставички може да значи дека сте дехидрирани. Киселите краставички содржат доста натриум, инаку важен електролит – минерал кој му помага на телото да биде хидрирано.

Кога сакате нешто солено тоа може да биде затоа што на вашето тело му треба поголема хидратација.

Ова не е единствената причина. Истражувањата покажале дека солта, како и шеќерот може да предизвика зависност и да влијае на подрачјата во мозокот кои емитуваат копнеж. И затоа колку повеќе сол внесувате, толку повеќе ќе го сакате овој зачин. Ова, исто така, би можело да биде објаснување зошто никогаш не јадете само една краставичка.

Истото важи и за трудниците!

Многу трудници сакаат кисели краставички, а тоа е одговор на утринската мачнина која може да предизвика дехидратација.