Симптоматичен е доприносот на дехидроепиандростеронот во лечењето на остеопорозаата

Дехидроепиандростеронот (DHEA) е хормон кој вашето тело природно го произведува во надбубрежната жлезда. DHEA помага во производството на други хормони, вклучувајќи тестостерон и естроген. Природните нивоа на DHEA го достигнуваат врвот во раната зрелост, а потоа полека паѓаат како што стареете.

Дехидроепиандростеронот (DHEA) е хормон кој вашето тело природно го произведува во надбубрежната жлезда. DHEA помага во производството на други хормони, вклучувајќи тестостерон и естроген. Природните нивоа на DHEA го достигнуваат врвот во раната зрелост, а потоа полека паѓаат како што стареете.

Синтетичка верзија на DHEA е достапна како таблета, капсула, прав, локална крема и гел.

Луѓето користат DHEA како терапија против стареење и за подобрување на физичките перформанси. DHEA исто така се користи за лекување на депресија и симптоми на менопауза.

Што вели истражувањето
Истражувањето за DHEA за специфични состојби вклучува:

Стареење. Теоретски, земањето додатоци на DHEA за одржување на нивото на DHEA може да го забави процесот на стареење, можеби подобрување на благосостојбата, когнитивната функција и составот на телото. Но, досега истражувањата не докажаа дека ова е вистина. Потребни се повеќе студии за подобро да се разбере дали дополнувањето на DHEA може да се спротивстави на некои од ефектите на стареењето. Една мала студија сугерираше дека земањето додатоци на DHEA може да ја подобри хидратацијата и цврстината на кожата и да ги намали дамките на стареење кај постарите возрасни лица.


Депресија. DHEA може да биде поефикасна во лекувањето на депресија отколку плацебо, особено кај луѓе со ниски нивоа на DHEA.


Остеопороза. Наодите од студијата за ефектите од суплементацијата на DHEA во третманот на остеопороза се мешани. Потребни се повеќе истражувања за да се утврди дали земањето додатоци на DHEA ја подобрува густината на коските кај постарите возрасни лица со низок DHEA.


Вагинална атрофија. Ограничените истражувања сугерираат дека DHEA може да ја подобри сувоста на вагината кај жените во постменопауза.
Истражувањата за ефектите на DHEA врз мускулната сила и физичките перформанси имаа мешани резултати, но повеќето студии покажуваат дека дополнувањето на DHEA нема ефект врз мускулната сила кај помладите или постарите возрасни лица.

Националното колегиумско атлетско здружение ја забрани употребата на DHEA меѓу спортистите.

DHEA на крајот може да се покаже дека има придобивки во лекувањето на луѓе дијагностицирани со одредени состојби, како што се адренална инсуфициенција и лупус. Сепак, потребни се дополнителни студии.

Студиите покажаа дека контролата на квалитетот на овој додаток често е ниска.

Нашето мислење
Црвено светло: избегнувајте
Избегнувајте
Додека некои истражувања сугерираат дека DHEA може да биде малку корисна во лекувањето на депресија и вагинална атрофија, има малку докази за поддршка на тврдењата против стареење. Исто така, употребата на DHEA може да предизвика сериозни несакани ефекти. Избегнувајте да го користите овој додаток.

Безбедност и несакани ефекти
DHEA е хормон. Употребата на овој додаток може да ги зголеми нивоата на андрогени и да има стероиден ефект. DHEA, исто така, може да го зголеми ризикот од рак чувствителен на хормони, вклучувајќи рак на простата, дојка и јајници. Ако имате каква било форма на рак или сте изложени на ризик од рак, не користете DHEA.

Не користете DHEA ако сте бремени или доите.

Размислете да избегнувате употреба на DHEA ако имате висок холестерол или состојба која влијае на снабдувањето со крв во срцето (исхемична срцева болест). DHEA може да го намали липопротеинот со висока густина (HDL) или „добриот“ холестерол.

Употребата на DHEA, исто така, може да ги влоши психијатриските нарушувања и да го зголеми ризикот од манија кај луѓе кои имаат нарушувања на расположението.

DHEA, исто така, може да предизвика мрсна кожа, акни и несакан раст на влакна од машки тип кај жените (хирзутизам).

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антипсихотици. Употребата на DHEA со антипсихотици како што е клозапин може да ја намали ефикасноста на лекот.
Карбамазепин. Употребата на DHEA со овој лек што се користи за лекување на напади, нервни болки и биполарно растројство може да ја намали ефикасноста на лекот.
Естроген. Не користете DHEA со естроген. Комбинирањето на DHEA и естроген може да предизвика симптоми на вишок естроген, како што се гадење, главоболка и несоница.
Литиум. Употребата на DHEA со литиум може да ја намали ефикасноста на лекот.
Селективни инхибитори на повторно земање на серотонин. Употребата на DHEA со овој тип на антидепресиви може да предизвика манични симптоми.
Тестостерон. Не користете DHEA со тестостерон. Комбинирањето на DHEA и тестостерон може да предизвика симптоми како што се низок број на сперматозоиди и зголемени гради кај мажите (гинекомастија) и развој на типично машки карактеристики кај жените.
Триазолам. Употребата на DHEA со овој седатив може да ги зголеми ефектите на овој лек, предизвикувајќи прекумерна седација и влијаејќи на вашето дишење и отчукувањата на срцето.
Валпроична киселина. Употребата на DHEA со овој лек што се користи за лекување на напади и биполарно растројство може да ја намали ефикасноста на лекот.