Симптоми на рак: 10 предупредувачки знаци кои не треба да ги игнорирате

Ако ги почувствувате овие симптоми, време е да разговарате со вашиот лекар Една од незгодните работи за откривање и дијагностицирање на некои карциноми во рана фаза е тоа што, честопати, тие всушност не предизвикуваат никакви симптоми, а ако предизвикуваат, тоа се симптоми кои исто така најчесто се поврзуваат со голем број други причини и состојби. .

Ако ги почувствувате овие симптоми, време е да разговарате со вашиот лекар
Една од незгодните работи за откривање и дијагностицирање на некои карциноми во рана фаза е тоа што, честопати, тие всушност не предизвикуваат никакви симптоми, а ако предизвикуваат, тоа се симптоми кои исто така најчесто се поврзуваат со голем број други причини и состојби. .

Ова е една од причините зошто е важно луѓето да воспостават лекар од примарна здравствена заштита што го посетуваат годишно, вели медицинската сестра за нега на рак, Џозет Снајдер, БСН, МСН, АОЦН.

Лекар кој ја знае вашата историја и има евиденција за вашето здравје може да помогне да се утврди дали промените на вашето тело бараат тестирање или посета на специјалист.

Снајдер дискутира на кои знаци и симптоми треба да внимавате.

Кои се некои општи знаци и симптоми на рак?
Иако сите симптоми подолу би можеле многу добро да бидат бенигни или неповрзани со ракот, Снајдер сугерира дека тие дефинитивно треба да му се предочат на вашиот лекар.

Грутка под кожата
Честопати е невозможно да се разликува бенигна циста од малигнен тумор само со тоа што ќе ја погледнете, затоа не заборавајте да ги проверите сите грутки на градите, вратот или гениталните области.

Ако забележите други промени на вашите гради како дупчиња, промена на бојата или исцедок од брадавиците, разговарајте со вашиот лекар. Тоа може да биде знак за рак на дојка.

Бемки(кртови) кои се менуваат во изгледот
Погрижете се редовно да ја проверувате кожата на себе. Обрнете внимание на сите бенки кои се асиметрични или се менуваат во форма, боја или големина бидејќи тоа може да биде знак за рак на кожата како меланом.

Користете го ова упатство кога правите проверка на кожата:

Асиметрија. Кртот е асиметричен – едната половина изгледа различно од другата половина.
Граница. Кртот има раб што изгледа неправилно, излупено или нејасно, наместо добро дефиниран раб.
Боја. Крт има повеќе бои, вклучувајќи кафеава, црна, кафеава, розова, црвена, па дури и бела и сина.
Дијаметар. Кртот е поголем од шест милиметри (приближно со големина на гума за молив).
Еволуција. Кртот се развива – ја менува бојата, големината или обликот.
Чести трески или инфекции
Ако имате тенденција да имате инфекција по инфекцијата или постојано се справувате со треска, тоа може да биде знак дека вашиот имунолошки систем е компромитиран од лимфом или леукемија.

Промени во навиките во бањата
Сите ние од време на време имаме дијареа или запек. Но, ако забележите значителна промена во тоа колку често одите во тоалет, тогаш е време да разговарате со вашиот лекар.

Ова може да вклучува почесто мокрење или секогаш чувство дека треба да одите, како и крв во столицата или урината. Овие промени може да сигнализираат за рак на дебелото црево, простатата или мочниот меур.

Губење на тежина
Сте симнале неколку килограми без да се обидете. Дали треба да бидете загрижени? Најдобро е да се консултирате со вашиот лекар и да објасните кои симптоми ги доживувате како губење на апетит.

Необјаснето губење на тежината може да укаже на ширење на одредени видови на рак.

Тешкотии при голтање
Чувството дека храната ти е заглавена во грлото? Се случува.

Но, ако тоа чувство, како и проблемите со голтањето, траат повеќе од две недели, тоа може да биде знак за рак на устата, грлото или хранопроводникот.

Промени во вашата уста
Обрнете внимание на какви било рани или лезии во устата што предизвикуваат болка. Ако тие се упорни, тоа може да биде знак за орален карцином.

Ова е особено честа појава кај оние кои пушат или консумираат многу алкохол.

Прекумерни модринки
Ударувањето во работ на масата може да резултира со модринка – тоа е нормално.

Но, ако имате одредени видови на рак на крвта, може да почнете да забележувате модринки на абнормални точки на вашето тело.

Невообичаено крварење или исцедок
Разговарајте со вашиот лекар ако почувствувате миризлив вагинален исцедок. Вашиот доктор можеби ќе сака да направи скрининг за рак на јајниците.

Исто така, ако чувствувате постојана болка и промени во менструалниот циклус, тоа може да биде знак за рак на грлото на матката, матката или јајниците.

Иако можеби се чувствувате подуени за време на менструацијата, но ако сте подуени повеќе од две недели, тоа може да биде знак за рак на јајниците или рак на гастроинтестиналниот тракт.

Хронична кашлица или засипнатост
Хронична кашлица или засипнатост – што трае повеќе од две недели – може да биде знак за рак на белите дробови.

И ако кашлате крв или имате болка во градите или отежнато дишење, не чекајте да се обратите кај вашиот лекар.

Ако искусите некој од овие симптоми, погрижете се да ги најавите на некој начин, за да можете да имате темелен разговор со вашиот лекар за тоа колку често се појавуваат симптомите и колку долго се случуваат.

Може да е рак или нешто друго?
Симптомите како необјаснето губење на тежината или промените во вашите навики во бањата може да имаат многу причини поради многу различни нешта.

„Затоа е важно да разговарате со вашиот лекар за сите симптоми кои не исчезнуваат или траат повеќе од две недели“, вели Снајдер.

Како можам да се проверам за рак?
Раното откривање е клучно за откривање на ракот пред да се појават симптомите.

Редовно посетување на прегледи за рак
За неколку форми на рак, постојат скрининг со кои може да се откријат пред да се појават какви било симптоми. Се препорачува да ги правите овие редовни прегледи:

Годишен скрининг мамограф кој започнува на 40-годишна возраст за луѓе на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) со просечен ризик за развој на рак на дојка.
Пап тест на секои три години за луѓе AFAB на возраст меѓу 21 и 65 години.
Тест за ХПВ (хуман папиломавирус) за оние на возраст меѓу 25 и 65 години на секои пет години.
Годишни тестови на столицата почнувајќи од 45 години за луѓе со просечен ризик од колоректален карцином.
Повеќето планови за здравствено осигурување покриваат барем некои превентивни прегледи, затоа проверете кај вашиот обезбедувач на осигурување. Може да има и бесплатни прегледи понудени од болници или организации во вашата заедница.

Кога да го видите вашиот лекар
Важно е да внимавате на вашето тело и како се чувствувате. Иако овие симптоми најчесто се поврзуваат со неколку други причини и состојби, од витално значење е да разговарате со лекар, особено ако симптомите се постојани.

Вашиот лекар може да спроведе тестови, вклучително и биопсија, доколку е потребно, каде што парче ткиво се отстранува и се тестира.

„Во крајна линија со кој било од овие симптоми што може да бидат загрижувачки е да работите со лекар за да ви помогне да ги решите симптомите“, советува Снајдер.