Симптоми за заболување на црниот дроб што секој мора да ги знае

Заболување на црниот дроб е општ термин за секоја состојба која влијае на црниот дроб и неговото функционирање. Постојат неколку видови на заболување на црниот дроб, како што се хепатитис, фиброза, цироза, рак на црниот дроб и откажување на црниот дроб. Додека симптомите на сите видови на заболување на црниот дроб споделуваат некои заеднички симптоми, секоја состојба предизвикува свој сет на уникатни симптоми. Вообичаени симптоми вклучуваат замор, гадење, губење на апетит и абдоминална болка. За жал, најчесто луѓето не забележуваат или доживуваат симптоми на заболување на црниот дроб додека не дојде до значително оштетување на црниот дроб. Но, кога вашата состојба напредува, функцијата на црниот дроб може брзо да се намали и да предизвика посериозни симптоми. Ако почнете да чувствувате висока температура, крв во столицата или прекумерен оток во стомакот, добра практика е да го посетите вашиот лекар што е можно поскоро.

Заболување на црниот дроб е широк поим за секоја состојба што влијае на црниот дроб. Црниот дроб е важен орган во вашето тело кој ви помага да ја варите храната, да складирате енергија и да ги отстраните токсините. Постојат многу видови на заболување на црниот дроб, вклучувајќи хепатитис, заболување на замастен црн дроб, рак на црниот дроб, фиброза, цироза и откажување на црниот дроб. Секоја од овие состојби има свој уникатен сет на симптоми.

Заболување на црниот дроб е општ термин за секоја состојба која влијае на црниот дроб и неговото функционирање. Постојат неколку видови на заболување на црниот дроб, како што се хепатитис, фиброза, цироза, рак на црниот дроб и откажување на црниот дроб. Додека симптомите на сите видови на заболување на црниот дроб споделуваат некои заеднички симптоми, секоја состојба предизвикува свој сет на уникатни симптоми. Вообичаени симптоми вклучуваат замор, гадење, губење на апетит и абдоминална болка.

За жал, најчесто луѓето не забележуваат или доживуваат симптоми на заболување на црниот дроб додека не дојде до значително оштетување на црниот дроб. Но, кога вашата состојба напредува, функцијата на црниот дроб може брзо да се намали и да предизвика посериозни симптоми. Ако почнете да чувствувате висока температура, крв во столицата или прекумерен оток во стомакот, добра практика е да го посетите вашиот лекар што е можно поскоро.

Додека секој тип на заболување на црниот дроб ги прикажува симптомите малку поинаку, сите видови на заболувања на црниот дроб споделуваат некои заеднички симптоми. Овие симптоми вклучуваат гадење, ненамерно губење на тежината, замор, губење на апетит и болка во горната десна страна на абдоменот. За жал, повеќето луѓе не забележуваат симптоми додека не се во потешка фаза на заболување на црниот дроб. Затоа е од витално значење рано да ги научите предупредувачките знаци и да разберете кога да побарате медицинска нега.

Симптоми на хепатитис
Хепатитисот е вид на воспаление на црниот дроб што на крајот може да го оштети црниот дроб и да влијае на неговото нормално функционирање. Хепатитисот обично се јавува откако ќе се заразите со вирусите на хепатитис А, Б, Ц, Д или Е. Во некои случаи, хепатитисот може да се случи и поради пиење прекумерно алкохол или кога вашиот имунолошки систем погрешно се напаѓа (познат како автоимун хепатитис).

Ако развиете хепатитис, може да ги почувствувате следните симптоми:

Треска
Губење на апетит
Гадење
Темна урина
Болки во зглобовите
Замор
Измет во боја на глина
Жолтица или пожолтување на очите и кожата
Кај некои луѓе, хепатитисот може да биде тешко да се открие, бидејќи можеби нема да доживеат симптоми неколку години. Но, во повеќето случаи, симптомите на хепатитис почнуваат да се развиваат во рок од две недели до шест месеци од вирусната инфекција.

Симптоми на фиброза
Фиброзата е заболување на црниот дроб што предизвикува лузни или згуснување на ткивото на црниот дроб. Оваа состојба обично се развива поради постојано (тековно) воспаление на црниот дроб, што на крајот доведува до акумулација на колаген и други протеини во вашиот црн дроб. Како резултат на тоа, вашиот црн дроб почнува да формира ткиво со лузни, што е штетно бидејќи ткивото на лузната може да го блокира или ограничи протокот на крв во црниот дроб и да ги убие здравите клетки на црниот дроб.4

Кога фиброзата е блага или умерена, состојбата не предизвикува никакви симптоми. Меѓутоа, ако вашата состојба напредува до позначајно ниво на ткиво со лузни, најверојатно ќе развиете цироза – потежок тип на заболување на црниот дроб што предизвикува симптоми

Симптоми на цироза
Цирозата е состојба која се јавува кога ткивото на лузна го заменува здравото ткиво на црниот дроб, што доведува до блокирање на протокот на крв низ црниот дроб.5 Ако симптомите на цироза не се третираат рано, вашата состојба може да напредува до откажување на црниот дроб. Ако имате цироза, може да ги забележите следните симптоми:

Чешање на кожата
Замор
Гадење
Губење на апетит
Болка во горната десна страна на абдоменот
Мускулни грчеви и слабост
Ненамерно губење на тежината


Ако вашата состојба се влоши, можно е да почувствувате и посериозни симптоми, како што се:

Оток во глуждовите, долниот дел на стапалата или долниот дел на нозете
Внатрешно крварење поради пукање на големи вени во црниот дроб
Асцит или акумулација на течност во стомакот
Темна урина
Модринки или лесно крварење
Жолтица
Конфузија и губење на меморијата

Симптоми на заболување на замастен црн дроб
Заболувањето на замастен црн дроб е состојба кога вишокот маснотии се акумулира во црниот дроб. Натрупувањето на маснотиите може да се појави или поради безалкохолно масно заболување на црниот дроб или поради алкохолно масно заболување на црниот дроб. Безалкохолната масна болест на црниот дроб може да се развие поради основните здравствени состојби како дијабетес тип 2, дебелина или висок крвен притисок. Алкохолното заболување на замастен црн дроб најчесто се јавува ако сте ангажирани во прекумерно и долгорочно консумирање алкохол.

И двата типа на заболување на замастен црн дроб се претежно тивки болести кои предизвикуваат малку или никакви симптоми. Ако навистина развиете симптоми на заболување на замастен црн дроб, најверојатно ќе почувствувате абдоминална болка на горната десна страна или замор. Како и фиброзата, заболувањето на масниот црн дроб исто така може да се влоши и да предизвика цироза. Ако вашата состојба напредува, вообичаено е подоцна да почувствувате и симптоми на цироза.

Симптоми на рак на црниот дроб
Ракот на црниот дроб се јавува кога клетките на ракот се формираат во црниот дроб. Хепатоцелуларниот карцином е најчестиот тип на рак на црниот дроб кај возрасните и е трета водечка причина за смртни случаи поврзани со рак ширум светот.

Типично, симптомите на рак на црниот дроб имаат тенденција да се развиваат кога ракот напредува. Симптомите може да варираат од личност до личност и ќе зависат од сериозноста на вашата состојба. Но, може да ги забележите следните симптоми:

Цврста грутка на десната страна на стомакот под ребрата
Абдоминална болка на горната десна страна
Отечен стомак
Жолтица
Модринки и лесно крварење
Прекумерен замор
Необјаснето губење на тежината
Гадење
Бледо обоени столици (измет)
Темна урина
Треска

Симптоми на откажување на црниот дроб
Хепатална инсуфициенција е состојба што се случува кога функцијата на црниот дроб опаѓа – или, не работи толку добро како што се претпоставува. Причината зошто ова се случува е поради долгорочно оштетување на црниот дроб, кое може да се појави поради хепатитис, цироза или повреда на црниот дроб.12

Ако имате откажување на црниот дроб, вообичаено е да почувствувате симптоми како:

Екстремен замор
Гадење
Абдоминална болка на горната десна страна
Темна урина
Жолтица
Ментална конфузија или мозочна магла, како резултат на хепатална енцефалопатија (состојба што предизвикува недостаток на функцијата на мозокот кога вашиот црн дроб не е во состојба правилно да ги отстрани токсините од вашето тело)
Течност и оток во стомакот

Симптоми кај децата
Преваленцата на заболување на црниот дроб е во пораст меѓу децата и адолесцентите.14 Заболување на црниот дроб може да се појави кај деца поради различни фактори како што се наследни нарушувања кои влијаат на метаболизмот, земање одредени лекови, нарушување на жолчниот канал или низок проток на крв во црниот дроб . Заболувањето на црниот дроб обично ги погодува децата слично како и возрасните. Ако вашето дете има заболување на црниот дроб, може да доживее:15

Гадење
Стомачна болка
Замор
Губење на апетит
Жолтица
Чешање на кожата
Конфузија
Раздразливост
Проблеми со спиењето

Кога да контактирате со давател на здравствена заштита
Ако вашата состојба не се лекува, заболувањето на црниот дроб може да предизвика неповратно оштетување на црниот дроб, што на крајот може да доведе до откажување на црниот дроб. Можеби ќе сакате да го посетите вашиот давател на здравствена заштита ако ги искусите следниве симптоми:16

Абдоминална болка која не поминува
Екстремен замор
Висока температура
Прекумерно отекување на абдоменот
Скратен здив
Повраќање крв
Крв во столицата
Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача одредени тестови како што се тестови за функцијата на црниот дроб, биопсија на црниот дроб и скенирање со слики за да се потврди дијагнозата за заболување на црниот дроб. Раната дијагноза и третман може да помогнат да се одложи прогресијата на заболувањето на црниот дроб, па дури и да се врати оштетувањето на црниот дроб.