Синдромот на полицистични јајници-проблем со хормоните кај жените што се јавува во репродуктивните години

Синдромот на полицистични јајници (PCOS) е проблем со хормоните што се јавува во репродуктивните години. Ако имате PCOS, можеби нема да имате многу често менструација. Или можеби имате менструации кои траат многу денови. Може да имате и премногу хормон наречен андроген во вашето тело. Со PCOS, многу мали кесички со течност се развиваат долж надворешниот раб на јајниците. Овие се нарекуваат цисти. Малите цисти исполнети со течност содржат незрели јајца. Тие се нарекуваат фоликули. Фоликулите не успеваат редовно да ослободуваат јајца.

Синдромот на полицистични јајници (PCOS) е проблем со хормоните што се јавува во репродуктивните години. Ако имате PCOS, можеби нема да имате многу често менструација. Или можеби имате менструации кои траат многу денови. Може да имате и премногу хормон наречен андроген во вашето тело.

Со PCOS, многу мали кесички со течност се развиваат долж надворешниот раб на јајниците. Овие се нарекуваат цисти. Малите цисти исполнети со течност содржат незрели јајца. Тие се нарекуваат фоликули. Фоликулите не успеваат редовно да ослободуваат јајца.

 

Точната причина за PCOS е непозната. Раната дијагноза и третман заедно со губење на тежината може да го намалат ризикот од долгорочни компликации како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања.
Симптоми
Симптомите на PCOS често започнуваат околу времето на првата менструација. Понекогаш симптомите се развиваат подоцна откако сте имале менструација некое време.

Симптомите на PCOS варираат. Дијагнозата на PCOS се поставува кога имате најмалку две од овие:

Неправилни менструации. Имањето неколку менструации или нередовните менструации се вообичаени знаци на PCOS. Истото важи и за менструацијата што трае многу денови или подолго отколку што е типично за менструацијата. На пример, може да имате помалку од девет менструации годишно. И тие периоди може да се појават со разлика од повеќе од 35 дена. Може да имате проблем да забремените.
Премногу андрогени. Високите нивоа на хормонот андроген може да резултираат со вишок влакна на лицето и телото. Ова се нарекува хирзутизам. Понекогаш, може да се појават и тешки акни и ќелавост од машки модел.
Полицистични јајници. Можеби вашите јајници се поголеми. Многу фоликули кои содржат незрели јајце клетки може да се развијат околу работ на јајниците. Јајниците може да не работат како што треба.

Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот доктор ако сте загрижени за менструацијата, ако имате проблеми да забремените или ако имате знаци на вишок андроген. Тие може да вклучуваат раст на нови влакна на лицето и телото, акни и ќелавост од машки модел.

Причини
Точната причина за PCOS не е позната. Фактори кои можат да играат улога вклучуваат:

Отпорност на инсулин. Инсулинот е хормон што го произведува панкреасот. Тоа им овозможува на клетките да користат шеќер, примарното снабдување со енергија на вашето тело. Ако клетките станат отпорни на дејството на инсулинот, тогаш нивото на шеќер во крвта може да се зголеми. Ова може да предизвика вашето тело да произведува повеќе инсулин за да се обиде да го намали нивото на шеќер во крвта.

Премногу инсулин може да предизвика вашето тело да произведува премногу од машкиот хормон андроген. Може да имате проблеми со овулацијата, процес кога јајце клетките се ослободуваат од јајниците.

Еден знак за отпорност на инсулин се темни, кадифени дамки на кожата на долниот дел од вратот, пазувите, препоните или под градите. Поголемиот апетит и зголемувањето на телесната тежина може да бидат други знаци.

Воспаление со низок степен. Белите крвни зрнца создаваат супстанции како одговор на инфекција или повреда. Овој одговор се нарекува воспаление со низок степен. Истражувањата покажуваат дека луѓето со PCOS имаат еден вид долгорочно воспаление со низок степен што доведува до полицистични јајници да произведуваат андрогени. Ова може да доведе до проблеми со срцето и крвните садови.
Наследноста. Истражувањата сугерираат дека одредени гени може да се поврзани со PCOS. Имањето семејна историја на PCOS може да игра улога во развојот на состојбата.
Вишок андроген. Со PCOS, јајниците може да произведуваат високи нивоа на андрогени. Имањето премногу андрогени ја попречува овулацијата. Ова значи дека јајцата не се развиваат на редовна основа и не се ослободуваат од фоликулите каде што се развиваат. Вишокот андроген, исто така, може да резултира со хирзутизам и акни.


Компликации
Компликациите на PCOS може да вклучуваат:

Неплодност
Гестациски дијабетес или висок крвен притисок предизвикан од бременост
Спонтан абортус или предвремено породување
Безалкохолен стеатохепатитис – тешко воспаление на црниот дроб предизвикано од акумулација на маснотии во црниот дроб
Метаболичен синдром – кластер на состојби вклучувајќи висок крвен притисок, висок шеќер во крвта и нездраво ниво на холестерол или триглицериди кои значително го зголемуваат ризикот од болести на срцето и крвните садови (кардиоваскуларни)
Дијабетес тип 2 или преддијабетес
Апнеја при спиење
Депресија, анксиозност и нарушувања во исхраната
Рак на слузницата на матката (рак на ендометриумот)
Дебелината најчесто се јавува со PCOS и може да ги влоши компликациите на нарушувањето.

Не постои единствен тест за конкретно дијагностицирање на синдромот на полицистични јајници (PCOS). Вашиот давател на здравствена заштита најверојатно ќе започне со дискусија за вашите симптоми, лекови и какви било други медицински состојби. Вашиот давател на услуги, исто така, може да ве праша за вашите менструални периоди и какви било промени во тежината. Физичкиот преглед вклучува проверка за знаци на прекумерен раст на косата, отпорност на инсулин и акни.

Вашиот доктор тогаш може да препорача:

Карличен преглед. За време на карличен преглед, вашиот давател на услуги може да ги провери вашите репродуктивни органи за маси, израстоци или други промени.
Тестови на крвта. Тестовите на крвта можат да го измерат нивото на хормоните. Ова тестирање може да ги исклучи можните причини за менструални проблеми или вишок на андрогени кои имитираат PCOS. Може да имате други тестови на крвта, како што се нивото на холестерол и триглицериди на гладно. Тестот за толеранција на гликоза може да го измери одговорот на вашето тело на шеќер (гликоза).
Ултразвук. Ултразвукот може да го провери изгледот на вашите јајници и дебелината на слузницата на вашата матка. Во вашата вагина се става уред сличен на стапче (трансдуцер). Трансдуцерот емитува звучни бранови кои се преведуваат во слики на компјутерскиот екран.


Ако имате дијагноза на PCOS, вашиот доктор може да препорача повеќе тестови за компликации. Овие тестови може да вклучуваат:

Редовни проверки на крвниот притисок, толеранцијата на гликоза и нивото на холестерол и триглицериди
Скрининг за депресија и анксиозност
Скрининг за опструктивна ноќна апнеја

Третман
Третманот со PCOS се фокусира на управување со работите што ве засегаат. Ова може да вклучува неплодност, хирзутизам, акни или дебелина. Специфичниот третман може да вклучува промени во животниот стил или лекови.

Промени во животниот стил
Вашиот  доктор може да препорача губење на тежината преку нискокалорична диета во комбинација со умерени активности за вежбање. Дури и скромното намалување на вашата тежина – на пример, губење на 5% од вашата телесна тежина – може да ја подобри вашата состојба. Губењето тежина може да ја зголеми ефективноста на лековите што ги препорачува вашиот провајдер за PCOS и може да помогне при неплодност. Вашиот давател на здравствена заштита и регистриран диететичар можат да работат со вас за да го одредат најдобриот план за губење на тежината.

Лекови
За да ги регулирате вашите менструации, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача:

Комбинирани апчиња за контрацепција. Таблетите кои содржат и естроген и прогестин го намалуваат производството на андрогени и го регулираат естрогенот. Регулирањето на вашите хормони може да го намали ризикот од рак на ендометриумот и да го поправи неправилното крварење, вишокот на раст на косата и акните.
Прогестинска терапија. Земањето прогестин 10 до 14 дена на секои 1 до 2 месеци може да ги регулира вашите менструации и да заштити од рак на ендометриумот. Оваа терапија со прогестин не ги подобрува нивоата на андрогени и нема да ја спречи бременоста. Минипилулата која содржи само прогестин или интраутериниот уред што содржи прогестин е подобар избор доколку сакате да избегнете бременост.
За да ви помогне да овулирате за да можете да забремените, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача:

Кломифен. Овој орален анти-естроген лек се зема за време на првиот дел од вашиот менструален циклус.
Летрозол  . Овој третман за рак на дојка може да работи на стимулирање на јајниците.
Метформин. Овој лек за дијабетес тип 2 што го земате преку уста ја подобрува отпорноста на инсулин и го намалува нивото на инсулин. Ако не забремените користејќи кломифен, вашиот провајдер може да препорача да додадете метформин за да ви помогне да овулирате. Ако имате преддијабетес, метформинот може да ја забави прогресијата до дијабетес тип 2 и да помогне во губење на тежината.
Гонадотропини. Овие хормонски лекови се даваат со инјектирање.
Доколку е потребно, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за процедури кои можат да ви помогнат да забремените. На пример, ин витро оплодување може да биде опција.

За да го намалите прекумерниот раст на косата или да ги подобрите акните, вашиот лекар може да препорача:

Апчиња за контрацепција. Овие таблети го намалуваат производството на андрогени што може да предизвика прекумерен раст на косата и појава на акни.
Спиронолактон. Овој лек ги блокира ефектите на андрогените на кожата, вклучувајќи прекумерен раст на косата и акни. Спиронолактонот може да предизвика вродени дефекти, така што е потребна ефикасна контрола на раѓање додека го земате овој лек. Овој лек не се препорачува ако сте бремени или планирате да забремените.
Ефлорнитин. Овој крем може да го забави растот на влакната на лицето.
Отстранување на влакна. Електролиза и ласерско отстранување на влакна се две опции за отстранување на влакна. Електролизата користи мала игла вметната во секој фоликул на влакното. Иглата испраќа пулс на електрична струја. Струјата го оштетува, а потоа го уништува фоликулот. Ласерското отстранување на влакна е медицинска процедура која користи концентриран зрак светлина за отстранување на несаканите влакна. Можеби ќе ви требаат повеќе третмани на електролиза или ласерско отстранување на влакна. Бричење, кубење или користење креми кои ја раствораат несаканата коса може да бидат други опции. Но, тие се привремени и косата може да се згусне кога ќе порасне.
Третмани за акни. Лековите, вклучувајќи апчиња и локални креми или гелови, може да помогнат во подобрувањето на акните. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за опциите.