Сируп од ружи – лек за црниот дроб и цревата

Кралицата на цвеќињата има лековити својства, бидејќи нејзините кадифени латици во себе ги кријат витамините А, Ц и Е, флавониди и други биоактивни соединенија

Ружата со својата убавина и мирис се истакнува во бројни букети и речиси е секогаш на прво место како избор за посебни пригоди кога свеченоста и значењето на моментот треба да се истакнат со цвеќе.

Но кралица на цвеќињата има и лековити својства, бидејќи нејзините кадифени латици во себе ги кријат витамините А, Ц и Е, флавониди и други биоактивни соединенија.

Во народната медицина, исто така, се истакнува и како лек за црниот дроб и цревата, а во козметичката индустрија одамна е препознаен нејзиниот корисен ефект врз виталноста на кожата

Идеална е и како освежителен пијалак во претстојните топли месеци, чија подготовка не бара многу време и одлични кулинарски вештини, а во неа ќе уживаат и возрасни и деца поради особениот вкус и атрактивни бои. 

Рецепт за сируп од ружи

  1. Наполнете три четвртини од сад од 5 литра со латици од ружи.
  2. Додадете 40 г лимонска киселина, па налејте вода речиси до врвот. Покријте со чиниче, не со капаче.
  3. Оставете да отстои десет дена на сонце. Процедете.
  4. Додадете шеќер (колку што има литри течност, толку кг шеќер се додава).
  5. Измешајте и оставете да стои во поклопен сад се додека не се стопи шеќерот.
  6. Сирупот се распоредува во стаклени шишиња и добро се затвора.
  • Совет: Користете само домашни ружи, односно оние за кои сте сигурни дека не се прскани со пестициди. Идеални се мирисливите, во форма на грмушки, градинарски рози.