Скинат менискус-најчеста повреда на коленото

Искинатиот менискус е една од најчестите повреди на коленото. Секоја активност што предизвикува силно да го вртите или ротирате коленото, особено кога ја ставате целата тежина врз него, може да доведе до скинат менискус.

Искинатиот менискус е една од најчестите повреди на коленото. Секоја активност што предизвикува силно да го вртите или ротирате коленото, особено кога ја ставате целата тежина врз него, може да доведе до скинат менискус.

Секое од вашите колена има две парчиња ‘рскавица во облик на Ц кои делуваат како перница помеѓу вашата шиледра и бутната коска. Искинатиот менискус предизвикува болка, оток и вкочанетост. Исто така, може да почувствувате блокирање на движењето на коленото и да имате проблеми со целосното проширување на коленото.

Конзервативниот третман – како одмор, мраз и лекови – понекогаш е доволен за да се ублажи болката од скинат менискус и да се даде време на повредата сама да заздрави. Меѓутоа, во други случаи, скинат менискус бара операција.

Симптоми
Ако сте го скинале менискусот, може да бидат потребни 24 часа или повеќе за да започне болката и отокот, особено ако кинењето е мало. Може да ги развиете следниве знаци и симптоми во коленото:

Чувство на пукање
Оток или вкочанетост
Болка, особено при извртување или ротирање на коленото
Тешкотии целосно да го исправите коленото
Чувство како коленото да ви е заглавено на место кога се обидувате да го поместите
Чувство на попуштање на коленото

 

 

 

Кога да одите на лекар
Контактирајте со вашиот лекар ако коленото ви е болно или отечено или ако не можете да го движите коленото на вообичаени начини.
Причини
Искинатиот менискус може да биде резултат на каква било активност што ве натера насилно да го вртите или ротирате коленото, како што се агресивно вртење или ненадејни застанувања и вртења. Дури и клекнувањето, длабокото сквотирање или кревањето нешто тешко понекогаш може да доведе до скинат менискус.

Кај постарите возрасни лица, дегенеративните промени на коленото може да придонесат за скинат менискус со мала или никаква траума.

Фактори на ризик
Вршењето активности кои вклучуваат агресивно извртување и вртење на коленото ве става во ризик од скинат менискус. Ризикот е особено висок за спортистите – особено оние кои учествуваат во контактни спортови, како што е фудбалот, или активности кои вклучуваат вртење, како што се тенис или кошарка.

Абењето и кинењето на колената како што стареете го зголемува ризикот од скинат менискус. Така и дебелината.

Компликации
Искинатиот менискус може да доведе до чувство на попуштање на коленото, неможност да го движите коленото како што обично го правите или постојана болка во коленото. Можеби имате поголема веројатност да развиете остеоартритис на повреденото колено.