СКОКАЧКО КОЛЕНО-пателарен тендинитис-повреда на тетивата

ателарниот тендинитис е повреда на тетивата што ја поврзува шапката на коленото (пателата) со вашата долна коска. Пателарната тетива работи со мускулите на предниот дел на бутот за да го продолжите коленото за да можете да клоцате, да трчате и да скокате. Пателарниот тендинитис, познат и како скокачко колено, е најчест кај спортистите чии спортови вклучуваат чести скокање - како кошарка и одбојка. Сепак, дури и луѓето кои не учествуваат во спортови за скокање може да добијат пателарен тендинитис.

Пателарниот тендинитис е повреда на тетивата што ја поврзува шапката на коленото (пателата) со вашата долна коска. Пателарната тетива работи со мускулите на предниот дел на бутот за да го продолжите коленото за да можете да клоцате, да трчате и да скокате.

Пателарниот тендинитис, познат и како скокачко колено, е најчест кај спортистите чии спортови вклучуваат чести скокање – како кошарка и одбојка. Сепак, дури и луѓето кои не учествуваат во спортови за скокање може да добијат пателарен тендинитис.

За повеќето луѓе, третманот на пателарен тендинитис започнува со физикална терапија за истегнување и зајакнување на мускулите околу коленото.

Симптоми
Болката е првиот симптом на пателарниот тендинитис, обично помеѓу шапката на коленото и местото каде што тетивата се прицврстува на вашата долна коска (тибија).

Првично, може да почувствувате болка во коленото само кога започнувате физичка активност или веднаш по интензивен тренинг. Со текот на времето, болката се влошува и почнува да го попречува спортувањето. На крајот, болката се меша со секојдневните движења како што се качување по скали или подигање од стол.
Кога да одите на лекар
За болка во коленото, прво обидете се со мерки за самогрижа, како што се замрзнување на областа и привремено намалување или избегнување активности што ги предизвикуваат вашите симптоми.

Повикајте го вашиот лекар ако имате болка:

Продолжува или се влошува
Ја попречува вашата способност да извршувате рутински дневни активности
Се поврзува со оток или црвенило на зглобот.
Причини
Пателарниот тендинитис е честа повреда од прекумерна употреба, предизвикана од повторен стрес на вашата пателарна тетива. Стресот резултира со ситни кинење на тетивата, кои вашето тело се обидува да ги поправи.

Но, како што се размножуваат солзите на тетивата, тие предизвикуваат болка од воспаление и слабеење на тетивата. Кога ова оштетување на тетивата трае повеќе од неколку недели, тоа се нарекува тендинопатија.

Фактори на ризик
Комбинација на фактори може да придонесе за развој на пателарен тендинитис, вклучувајќи:

Физичка активност. Трчањето и скокањето најчесто се поврзуваат со пателарен тендинитис. Ненадејните зголемувања на тоа колку е тешко или колку често се вклучувате во активноста, исто така, придонесуваат за стрес на тетивата, како и менувањето на чевлите за трчање.
Затегнати мускули на нозете. Затегнатите мускули на бутовите (квадрицепсите) и тетивата, кои се протегаат до задниот дел на бутовите, може да го зголемат оптоварувањето на вашата пателарна тетива.
Мускулна нерамнотежа. Ако некои мускули на нозете се многу посилни од другите, посилните мускули би можеле посилно да ја повлечат вашата пателарна тетива. Ова нерамномерно влечење може да предизвика тендинитис.
Хронична болест. Некои болести го нарушуваат протокот на крв во коленото, што ја ослабува тетивата. Примерите вклучуваат бубрежна инсуфициенција, автоимуни болести како лупус или ревматоиден артритис и метаболички болести како што е дијабетесот.

Компликации
Ако се обидете да ја надминете болката, игнорирајќи ги предупредувачките знаци на вашето тело, може да предизвикате сè поголеми солзи во пателарната тетива. Болката во коленото и намалената функција може да продолжат ако не се склони кон проблемот и може да напредувате до посериозна пателарна тендинопатија.

Превенција
За да го намалите ризикот од развој на пателарен тендинитис, преземете ги овие чекори:

Не играјте со болка. Веднаш штом ќе забележите болка во коленото поврзана со вежбање, замрзнете ја областа и одморете се. Додека вашето колено не е безболно, избегнувајте активности кои предизвикуваат стрес на вашата пателарна тетива.
Зајакнете ги вашите мускули. Силните мускули на бутовите се подобро способни да се справат со стресот што може да предизвика пателарен тендинитис. Ексцентричните вежби, кои вклучуваат спуштање на ногата многу бавно откако ќе го продолжите коленото, се особено корисни.
Подобрете ја вашата техника. За да бидете сигурни дека правилно го користите вашето тело, размислете да земате лекции или да добивате професионални упатства кога започнувате нов спорт или користите опрема за вежбање.


Дијагноза
За време на испитот, вашиот лекар може да изврши притисок на делови од коленото за да утврди каде ве боли. Обично, болката од пателарен тендинитис е на предниот дел од коленото, веднаш под шапката на коленото.

Тестови за сликање
Вашиот лекар може да предложи еден или повеќе од следниве тестови за снимање:

Х-зраци. Х-зраците помагаат да се исклучат други проблеми со коските кои можат да предизвикаат болка во колената.
Ултразвук. Овој тест користи звучни бранови за да создаде слика на вашето колено, откривајќи солзи во вашата пателарна тетива.
Магнетна резонанца (МРИ). МНР користи магнетно поле и радио бранови за да создаде детални слики кои можат да откријат суптилни промени во пателарната тетива.


Третман
Лекарите обично започнуваат со помалку инвазивни третмани пред да разгледаат други опции, како што е операцијата.

Лекови
Олеснувачите на болка како што се ибупрофен  или напроксен натриум (Aleve, други) може да обезбедат краткорочно ослободување од болката поврзана со пателарен тендинитис.

Терапија
Различни техники за физикална терапија може да помогнат да се намалат симптомите поврзани со пателарниот тендинитис, вклучувајќи:

Вежби за истегнување. Редовните, постојани вежби за истегнување можат да го намалат мускулниот спазам и да помогнат во издолжувањето на единицата мускулно-тетива. Не потскокнувајте за време на истегнувањето.
Вежби за зајакнување. Слабите мускули на бутот придонесуваат за оптоварување на вашата пателарна тетива. Вежбите кои вклучуваат многу бавно спуштање на ногата по нејзиното продолжување можат да бидат особено корисни, како и вежбите кои ги зајакнуваат сите мускули на нозете во комбинација, како што е притискање на нозете.
Пателарна тетива лента. Ременот што врши притисок на вашата пателарна тетива може да помогне да се дистрибуира силата подалеку од тетивата и наместо тоа да ја насочи низ лентата. Ова може да помогне во ублажување на болката.
Јонтофореза. Оваа терапија вклучува ширење на кортикостероиден лек на вашата кожа, а потоа користење на уред кој испорачува ниско електрично полнење за да го турка лекот низ вашата кожа.

Хируршки и други процедури
Ако конзервативните третмани не помагаат, вашиот лекар може да предложи други терапии, како што се:

Инјекција на кортикостероид. Инјекцијата на кортикостероид со ултразвук во обвивката околу пателарната тетива може да помогне во ублажување на болката. Но, овие видови на лекови, исто така, можат да ги ослабат тетивите и да направат поголема веројатност да пукнат.
Инјекција на плазма богата со тромбоцити. Овој тип на инјекција е испробан кај некои луѓе со хронични проблеми со пателарната тетива. Студиите се во тек. Се надеваме дека инјекциите би можеле да промовираат формирање на ново ткиво и да помогнат во заздравувањето на оштетувањето на тетивата.
Постапка со осцилирачка игла. Оваа амбулантска процедура се изведува со локална анестезија. Вашиот лекар користи ултразвучно снимање за да води мала осцилирачка игла што ја отсекува оштетената област додека ја штеди здравата тетива. Ова е релативно нова процедура, но резултатите се покажаа ветувачки.
Хирургија. Во ретки случаи, ако другите третмани не успеат, вашиот лекар може да предложи хируршки дебридман на пателарната тетива. Некои процедури може да се направат преку мали засеци околу коленото.

 

Само-грижа
Ако коленото ве боли, размислете за следново:

Олеснувачи на болка. Лековите без рецепт како што се ибупрофен и напроксен натриум може да обезбедат краткорочно олеснување на болката.
Избегнувајте активност што предизвикува болка. Можеби ќе треба да го практикувате вашиот спорт поретко или привремено да се префрлите на спорт со помало влијание. Работењето преку болка може дополнително да ја оштети вашата пателарна тетива.
Мраз. Нанесете мраз по активност која предизвикува болка. Ставете мраз во пластична кеса и завиткајте ја кесата во крпа. Или пробајте масажа со мраз. Замрзнете ја водата во пластична чаша од пена и држете ја чашата додека го нанесувате мразот директно на вашата кожа.