Скрининг на аневризма на абдоминална аорта

Скринингот за абдоминална аортна аневризма (ААА) е начин да се провери дали има испакнатост или оток во аортата, главниот крвен сад што минува од срцето надолу низ стомакот. Ова испакнување или оток се нарекува абдоминална аортна аневризма или ААА. Може да биде сериозно ако не се забележи рано, бидејќи може да стане поголем и на крајот да пукне (пукне).

Скринингот за абдоминална аортна аневризма (ААА) е начин да се провери дали има испакнатост или оток во аортата, главниот крвен сад што минува од срцето надолу низ стомакот. Ова испакнување или оток се нарекува абдоминална аортна аневризма или ААА. Може да биде сериозно ако не се забележи рано, бидејќи може да стане поголем и на крајот да пукне.

Кој е скриниран за ААА
Во Англија, скрининг за ААА им се нуди на мажите во текот на годината кога ќе наполнат 65 години.

Мажите на возраст од 65 или повеќе се изложени на најголем ризик да добијат ААА. Скринингот може да помогне да се забележи оток во аортата рано кога вообичаено може да се лекува.

Скрининг за ААА рутински не се нуди на:

жените
мажи под 65 години
луѓе кои веќе биле третирани за ААА
Тоа е затоа што ризикот од добивање ААА е многу помал кај овие групи.

Ако имате над 65 години, можете да побарате скенирање за да проверите дали има ААА ако мислите дека можеби ви треба, но не ви е понуден скрининг тест.

Како да добиете скрининг за ААА
Ако сте маж и се регистрирате кај општ лекар, ќе добиете покана за преглед во објавата кога ќе наполните 64 години или набргу по вашиот 65-ти роденден. Потоа можете да закажете состанок кој ви одговара.

Ако сте маж над 65 години и не сте биле претходно прегледани, можете да побарате тест со директно контактирање на вашата локална служба за скрининг ААА.

Придобивки од скринингот ААА
ААА често предизвикува неколку или никакви очигледни симптоми, но ако се остави да стане поголем, може да пукне и да предизвика опасно по живот крварење во стомакот.

Околу 8 од секои 10 луѓе кои имаат пукна ААА умираат пред да стигнат во болница или не преживеале итна операција за да се поправи.

Скринингот може да земе ААА пред да пукне. Ако се најде ААА, можете да изберете редовно да правите скенирање за да го следите или операција за да го спречите пукањето.

Скрининг тестот е многу брз, безболен и сигурен. Истражувањата сугерираат дека може да го преполови ризикот од смрт од ААА.

Одлучува да биде скриниран
Ваше е да одлучите дали сакате да бидете скринирани за ААА.

Иако има јасни придобивки од скринингот, треба да ги земете предвид и можните ризици.

Нема ризик од самиот скрининг тест, но постои ризик од:

вознемиреност поради тоа што ќе ви кажат дека имате потенцијално опасна по живот состојба сериозни компликации од операцијата извршена за лекување на ААА
Повикајте ја вашата локална служба за скрининг и побарајте да ве отстранат од нејзината листа ако не сакате да ве прегледаат.

Што се случува за време на скринингот ААА
Скринингот за ААА вклучува брзо и безболно ултразвучно скенирање на вашиот стомак.

Ова е слично на скенирањето кое бремените жени треба да го проверат на своето бебе.

Кога ќе пристигнете на вашиот состанок, техничар за скрининг ќе ги провери вашите податоци, ќе го објасни скенирањето и ќе ве праша дали имате какви било прашања.

За скенирање:

легнувате на маса и го кревате или откопчувате горниот дел (не треба да се соблекувате)
техничарот трие проѕирен гел на вашиот стомак и поместува мал рачен скенер преку вашата кожа – сликите од скенерот се прикажуваат на монитор и техничарот ќе измери колку е широка вашата аорта
гелот се брише и го спуштате или закопчувате горниот дел
техничарот веднаш ви го кажува резултатот
Целиот тест обично трае околу 10 до 15 минути.

Понекогаш техничарот можеби нема да може јасно да ја види вашата аорта. Ова не е за што да се грижите. Ако тоа се случи, ќе биде побарано да направите уште едно скенирање, обично во различен ден.

Резултати од ААА скрининг
Ќе ви биде кажан вашиот резултат на крајот од тестот.

Ако се открие проблем, ќе ви биде испратено писмо со кое се потврдува резултатот и ќе ве извести што ќе се случи следно.

Постојат 4 можни скрининг резултати.

Не е пронајдена аневризма
Ако вашата аорта е ширина помала од 3 см, тоа значи дека не е зголемена. Повеќето мажи го имаат овој резултат.

Нема да треба да имате никаков третман или мониторинг потоа и нема да бидете поканети на скрининг на ААА повторно.

Мала ААА
Ако имате мала ААА, тоа значи дека вашата аорта е со ширина од 3 см до 4,4 см.

Нешто повеќе од 1% од испитаните мажи имаат мал ААА.

Нема да ви треба никаков третман во оваа фаза бидејќи шансата за пукање на ААА е мала.

Секоја година ќе бидете поканети на скенирање за да ја проверите нејзината големина.

Третманот обично ќе биде потребен само ако стане голем ААА.

Исто така, ќе ви бидат дадени совети за тоа како можете да спречите зголемување на ААА, како на пример да престанете да пушите, да јадете здраво и да вежбате редовно.

Средно ААА
Ако имате средна ААА, тоа значи дека вашата аорта е со дијаметар од 4,5 до 5,4 см.

Околу 0,5% од испитаните мажи имаат средна ААА.

Нема да ви треба никаков третман во оваа фаза бидејќи шансата за пукање на ААА е мала.

Ќе бидете поканети на скенирање на секои 3 месеци за да ја проверите нејзината големина.

Третманот обично ќе биде потребен само ако стане голем ААА.

Исто така, ќе ви бидат дадени совети за тоа како можете да спречите зголемување на ААА, како што е да престанете да пушите, да јадете здраво и да вежбате редовно.

Голем ААА
Ако имате голема ААА, тоа значи дека вашата аорта мери 5,5 см или повеќе.

Околу 0,1% од испитаните мажи имаат голема ААА.

Бидејќи големите ААА имаат најголем ризик од пукање доколку не се лекуваат, ќе бидете упатени кај специјалист хирург во рок од 2 недели за да разговарате за вашите опции за третман.

На повеќето мажи со голема ААА им се советува да направат операција за да се спречи нејзиното зголемување или пукање.

Додека операцијата носи ризик од сериозни компликации, тој генерално е помал од ризикот да не се третира голема ААА.