Слободно седнете во јавен тоалет, нема да се заразите!

Единствени болести кои можат да се пренесат во јавен тоалет се ешерихија коли и салмонела...

Повеќето луѓе јавните тоалети ги користат само кога баш мораат. Но дури и кога делуваат валкано не треба да се плашите.

Докторката Прети Даниел вели дека нема потреба штицата да ја обложувате со тоалетна хартија или да клечите над неа. Таа тврди дека полово преносливите болести  можат да се пренесат исклучиво со директен внес од штицата на тоалетната школка или преку отворена рана.

„Поголема е веројатноста дека ќе ве погоди молња додека јавате на летечка свиња, отколку дека ќе соберете некоја полови пренослива болест во јавен тоалет, затоа не грижете се“, вели Даниел.

Таа вели и дека единствени болести кои можат да се пренесат во јавен тоалет се ешерихија коли и салмонела. Доктор Даниел советува слободно да седенете, но рацете добро да ги измиете.

Дали не убеди? НЕ!