Слушањето музика на работа е решение за стресот

Симон Ритер од Универзитетот Радбоуд во Холандија и Сем Фергусон од Техничкиот факулет во Австралија истражиле дали е подобро и попродуктивно да се работи со музика или во тишина.

Многу луѓе на работното место слушаат музика од различни причини. На некои им помага да работниот ден им мине побрзо и полесно, некои со помош на музиката полесно се концентрираат, некои бучавата во работната околина ја заменуват со музика и слично. Не е реткост ниту да се слушне од претпоставените сека сепак на работното место не треба да слушате музика. Но, што велат стручњаците?

Симон Ритер од Универзитетот Радбоуд во Холандија и Сем Фергусон од Техничкиот факулет во Австралија истражиле дали е подобро и попродуктивно да се работи со музика или во тишина.

Истражувањето кое го спровеле покажало дека музиката поттикнува креативно размислување, па затоа е корисно да се слуша музика ако работите на место кое бара ваква вештина. Се покажало и дека музиката нема влијание на оние кои на своето работно место мораат да размислуваат логично, односно некреативно.

Истражувањето направено на Универзитетот Мајами покажало дека лицата кои слушаат музика даваат подобри решенија и имаат подобри идеи. Слушањето музика помага и во елиминирање на стресот на работа, па стручњаците препорачуваат да се слуша музика пред работа и за време на паузата, во случај да постои забрана за такво нешто во текот на работното време.

Доколку имате привилегија да можете да слушате музика додека работите, бирајте ја онаа која со своите зборови нема да ве попречува во она што го работите, осносно бираjте инструментална или класична музика за најдобар поттик.