Смеењето е силен лек-предизвикува емоционални промени и ја намалува болката

Вистина е: смеењето е силен лек. Ги зближува луѓето на начини кои предизвикуваат здрави физички и емоционални промени во телото. Смеењето го зајакнува вашиот имунолошки систем, го зајакнува расположението, ја намалува болката и ве штити од штетните ефекти на стресот. Ништо не функционира побрзо или посигурно за да ги вратите вашите ум и тело во рамнотежа од доброто смеење. Хуморот ги олеснува вашите товари, инспирира надеж, ве поврзува со другите и ве држи приземјени, фокусирани и будни. Исто така, ви помага да го ослободите гневот и да простите порано.

Вистина е: смеењето е силен лек. Ги зближува луѓето на начини кои предизвикуваат здрави физички и емоционални промени во телото. Смеењето го зајакнува вашиот имунолошки систем, го зајакнува расположението, ја намалува болката и ве штити од штетните ефекти на стресот. Ништо не функционира побрзо или посигурно за да ги вратите вашите ум и тело во рамнотежа од доброто смеење. Хуморот ги олеснува вашите товари, инспирира надеж, ве поврзува со другите и ве држи приземјени, фокусирани и будни. Исто така, ви помага да го ослободите гневот и да простите порано.

Со толку многу моќ за лекување и обновување, способноста лесно и често да се смеете е огромен ресурс за надминување на проблемите, подобрување на вашите односи и поддршка и на физичкото и емоционалното здравје. Најдобро од сè, овој бесценет лек е забавен, бесплатен и лесен за употреба.

Како деца, се смеевме стотици пати на ден, но како возрасни, животот е посериозен, а смеењето поретко. Но, барајќи повеќе можности за хумор и смеа, можете да го подобрите вашето емоционално здравје, да ги зајакнете врските, да најдете поголема среќа – па дури и да додадете години на вашиот живот.

Смеењето е добро за вашето здравје
Смеата го опушта целото тело. Доброто, срдечно смеење ја ублажува физичката напнатост и стресот, оставајќи ги вашите мускули опуштени до 45 минути потоа.

Смеењето го зајакнува имунолошкиот систем. Смеењето ги намалува хормоните на стресот и ги зголемува имунолошките клетки и антителата кои се борат против инфекции, со што се подобрува вашата отпорност на болести.

Смеењето предизвикува ослободување на ендорфин, природните хемикалии на телото за добро чувство. Ендорфините промовираат целокупно чувство на благосостојба и можат дури и привремено да ја ублажат болката.

Смеата го штити срцето. Смеењето ја подобрува функцијата на крвните садови и го зголемува протокот на крв, што може да ве заштити од срцев удар и други кардиоваскуларни проблеми.

Смеата согорува калории. Во ред, затоа не е замена за одење во теретана, но една студија покажа дека смеењето 10 до 15 минути дневно може да согори приближно 40 калории – што може да биде доволно за да изгубите три или четири килограми во текот на една година.

Смеата го олеснува тешкиот товар на гневот. Ништо не го разбива гневот и конфликтот побрзо од заедничката смеа. Гледањето на смешната страна може да ги стави проблемите во перспектива и да ви овозможи да продолжите од конфронтациите без да се задржите на горчина или огорченост.

Смеата може дури и да ви помогне да живеете подолго. Студија во Норвешка покажа дека луѓето со силна смисла за хумор ги надживеале оние кои не се смеат толку многу. Разликата беше особено забележлива за оние кои се бореа со рак.


Кои се физичките, менталните и социјалните придобивки од смеењето?
Физички здравствени придобивки
Го зајакнува имунитетот
Ги намалува хормоните на стресот
Ја намалува болката
Ги релаксира вашите мускули
Спречува срцеви заболувања
Придобивки за ментално здравје
Додава радост и уживање во животот
Ја ублажува анксиозноста и напнатоста
Го ублажува стресот
Го подобрува расположението
Ја зајакнува отпорноста
Социјални бенефиции
Ги зајакнува врските
Ги привлекува другите кон нас
Ја подобрува тимската работа
Помага во смирување на конфликтот
Промовира групно поврзување
Смеењето ви помага да останете ментално здрави


Смеата прави да се чувствувате добро. И ова позитивно чувство останува со вас и откако смеењето ќе стивне. Хуморот ви помага да одржите позитивен, оптимистички поглед на тешки ситуации, разочарувања и загуби.
Повеќе од само одмор од тага и болка, смеата ви дава храброст и сила да најдете нови извори на значење и надеж. Дури и во најтешките времиња, смеата – или дури и едноставното насмевка – може многу да помогне да се чувствувате подобро. И смеењето е навистина заразно – само слушањето смеа го поттикнува вашиот мозок и ве подготвува да се насмеете и да се придружите на забавата.

Врската помеѓу смеата и менталното здравје
Смеата престанува со вознемирувачките емоции. Не можете да се чувствувате вознемирени, лути или тажни кога се смеете.

Смеењето ви помага да се опуштите и да се наполните. Го намалува стресот и ја зголемува енергијата, овозможувајќи ви да останете фокусирани и да постигнете повеќе.

Смеата ја менува перспективата, овозможувајќи ви да ги гледате ситуациите во пореално, помалку заканувачки светло. Хумористичната перспектива создава психолошка дистанца, што може да ви помогне да избегнете чувство на преоптоварување и дифузен конфликт.
Смеата ве зближува со другите, што може да има големо влијание врз сите аспекти на вашето ментално и емоционално здравје.