Смути од киви и магдонос за здрави бубрези

Правилното функционирање на бубрезите е од непроценлива важност за работата на целиот организам.

Бубрезите се дел од уринарниот систем чија главна улога е да ги филтрираат отпадните материи од крвта и да ги излачуваат заедно со водата преку урината. Низ човечкиот бубрег дневно се филтрираат 200 литри крв и се излачуваат околу два литра отпадни материи заедно со вишокот вода во облик на урина.

Здравјето на бубрезите зависи од здравите навики во исхраната, редовното вежбање, минимално пиење алкохол и одбегнување на цигари. Секако, секојдневното консумирање вода е задолжително за здрав организам и правилна работа на бубрезите.

Во продолжение ви нудиме едноставно смути, кое делува како чистач на вашите бубрези.

Потребни состојки:

  • 1 банана
  • 1 киви
  • пола лимон или лимета
  • пола лажица сечкан магдонос
  • пола чаша исечкани бадеми (може и некои други јаткасти плодови)
  • 1 чаша вода
  • коцки мраз

Подготовка:

Изблендирајте ги бананата и кивито. Исцедете го лимонот или лиметата и сокот додадете го заедно со магдоносот и исечканите бадеми. Се добро измешајте со водата и коцките мраз.