Со чаеви во борба против лошото варење

Растителните чаеви претставуваат одлично помошно средство за ублажување на дигестивните тегоби...

Одделни растителни чаеви претставуваат одлично помошно средство за ублажување на дигестивните тегоби како што се мачнина, киселина, забавено варење, запек и сл. Тоа се, пред се:

Чај од нане – го поттикнува варењето и помага кај мачнини, а истражувањата покажале и дека капсулите со масло од нане ги ублажуваат симптомите на иритабилен колон.

Чај од камилица – помага кај лошото варење, вишокот киселина во желудникот, гастритисот и мачнините. Исто така, делува лаксативно, па го олеснува празнењето на цревата.

Чај од анасон –ги ублажува надуеноста и гасовите во цревата, помага кај запек и во превенција од чир на желудникот.

Црн чај – содржи теарубигини, соединенија кои помагаат кај лошто варење и теафлавини кои штитат од чир на желудникот.

Чај од ѓумбир – благодарение на бројните активни состојки ѓумбирот помага кај лошото варење, мачините, грчевите и гасовите во цревата.