Со помош на исхрана може да ги опоравите слабите нокти

Важно е да пиете доволно вода и да јадете доволно протеини, овошје и зеленчук.

Доколку ве мачи проблем со слаби и кршливи нокти, би требало да поведете повеќе смета за исхраната и внесот на одредени нутритиенти. Важно е да пиете доволно вода и да јадете доволно протеини, овошје и зеленчук. Кога станува збор за витамините и минералите, кои се особено значајни за здрави и силни нокти тука најнапред станува збор за витамините од Б-комплескот, особено биотинот, потоа железото, калциумот, цинкот и селенот.

Освен исхраната важна е и негата, па за да спречите листање на ноктите и за тие побрзо да растат, ова особено се однесува за оние чии раце се долго во вода, да нанесувате редовно хидратантна крема. Негувајте ја кожата околу ноктите со растителни масла и одбегнувајте употреба на јаки средства за отстранување на лакот за нокти.