Со цвекло против воспаление на мускули

Ако редовното вежбање ви станува напорно, воведете цвекло во исхраната, кое може да ви помогне да ја зголемите енергијата и мотивацијата.

Ново истражување на Универзитетот во Њукасл утврдило дека цвеклото ја зголемува енергијата потребна за кратки интензивни активности, а може да го ублажи и  воспалението на мускулите после вежбање. Се уште не е потврдено што е заслужно за ваков учинок, но можеби причината за тоа се крие во мешавините на нејзините состојки.

Цвеклото содржи калиум, магнезиум, железо и бројни антиоксиданти, како и нитрати, соединенија кои ги шират крвните садови, па така го подобруваат протокот на кислород до мускулите, а со тоа ги подобруваат спортските перформанси.