Сокот од брусница докажано го намалува високиот притисок

Истовремено, се покажало дека долготрајното консумирање сок од брусница спречило експресија на гени кои се поврзани со воспаление од ниско ниво во аортата.

Експериментална студија открила дека долготрајното консумирање сок од брусница го намалува високиот крвен притисок и ја подобрува функцијата на крвните садови. Треба да се спомене дека со терапијата со лекови и исхраната има клучна улога во одржувањето на крвниот притисок во границите на нормала.

Некои претходни студии покажале дека намирниците богати со полифенол го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести. Брусница, боровница и црна рибизла се одличен извор на полифеноли.

Истовремено, се покажало дека долготрајното консумирање сок од брусница спречило експресија на гени кои се поврзани со воспаление од ниско ниво во аортата.

Според мислењето на стручњаците, треба да се спроведат дополнителни истражувања на здрави поединци кои имаат благо зголемен крвен притисок и кај кои наместо терапија со лекови, се применуваат препораки за исхрана и промена на начинот на живот.