Сокот од зелка превенира рак, го јакне имунитетот и го штити срцето

Зелката е извор на влакна и бета-каротен, како и на Витамини К, Е, Ц, Б1 и Б 6 како и на железо, магнезиум, јод и калциум.

Зелката е едно од најраспространетите растенија на нашето поднебје. Може да се најде речиси во секој период од годината по пристапна цена и е незаобиколна во исхраната на секое семејство. Дополнтелно, зелката е многу здрава и лековита и може да се употребува за превенција и за ублажување на симптоми на повеќе болести.

Иако не е особено вкусен, сокот од зелка е исклучително здрав и има многу предности.

Зелката е извор на влакна и бета-каротен, како и на витамини К, Е, Ц, Б1 и Б 6 како и на железо, магнезиум, јод и калциум. Истражувањата покажуваат дека со секојдневна консумација на свеж сок од зелка може да се подобри здравјето и да се превенира појавување на повеќе болести.

Го намалува ризикот за појава на карцином

Сокот од зелка има моќно антиканцерогено дејство и намалува ризик од појава на рак на града, дебело црево, црн дроб, бели дробови и јајници.

Го јакне имунитетот

Истражувањата покажуваат дека зелката го зајакнува имунитетот и штити од настинки и инфекции, а добра е и за ублажување на симптомите на алергии

Го штити срцето

Зелката е одличен извор на селен, кој го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, висок притисок и мозочен удар.

Ја поттикнува работата на мозокот

Благодарение на високиот удел на витамин К и антоцијанин, зелката ја подобрува концентрацијата, фокусирањето и помнењето.