Спанаќот делува на мускулите, еве и како

Приказната за Попај и неговата љубов кон спанаќот заради кој е толку јак е сепак повеќе од обичен цртан филм, затоа што истражувањата покажуваат дека овој зеленчук е навистина многу моќен.

Научниците од Универзитетот Фрај во Берлин објавиле дека во спанаќот нашле супстанца која има слични ефекти како и анаболичките стероиди од кои растат мускули. Во прашање е екдистеронот.

Со оваа студија биле опфатени 46 спортисти кои тренирале три пати дневно во траење од месец и половина. Една група земала екдистерон, а другата примала плацебо. Се покажало дека првите испитаници станале посилни и имале повеќе сила во спортот, дури три пати повеќе во однос на другите.

Спанаќот освен тоа е и исклучително богат со железо, заради што се препорачува во исхраната кај личностите кои патат од анемија.