Спондилоза – болест на современото живеење

Спондилозата е дегенеративно заболување на ‘рбетниот столб  и најчестото се јавува кај луѓето кои долго време седат. ‘Рбетот е составен од прешлени кои меѓусебно се поврзани со зглобови, а разделени се со меки дискови. Оваа целина го прави ‘рбетот флексибилен и прилагодлив, а прешлените и меките делови се еден вид  стабилизатори кои ги апсорбираат стресот и вибрациите кои се формираат кога човекот се движи.

Долгото и неправилно седење пред компјутер, дома или на работното место, често  предизвикува болка во грбот. Оваа болка е еден од најчестите здравствени проблеми и нема човек кој не се пожалил од неа.

Фактори на ризик кои го забрзуваат развојот на спондилозата се динамичниот начин на живот, недоволната физичка активност, лошото држење на телото, професиите кои бараат долго седење (канцелариски работници, возачи, градежни работници), одморање во неправилна положба или прекумерна тежина. Велат дека болките во ‘рбетот најчесто настануваат поради товарот кој доаѓа со годините. Спондилозата која го зафаќа вратниот дел од ‘рбетниот столб најчесто се јавува по триесеттата година, додека лумбалната спондилоза по четириесеттата година. Најчеста најава за оваа болест се болките во вратот, грбот или нозете. Дегенеративниот процес започнува во меѓупрешленските дискуси, кои постепено ја губат водата во себе, односно дехидрираат. Кај новороденчињата процентот на вода во дискусите изнесува околу 88 %, додека кај просечен возрасен човек се намалува до 70 %. Губејќи ја водата дискусот ја губи еластичноста и е подложен на изместување на своето лежиште.

Шилци

Кај народот честа појава се и таканарените „шилци“, кои се последица на промените на коските. Процесот на стареење не ги изостава ниту прешлените, тие ја губат својата форма и функција. ‘Рскавицата станува сѐ потврда, а дисковите се стврднуваат и смалуваат. Како што овој простор се намалува, така коскената маса го исполнува новосоздадениот простор и го исполнува со создавање на израстоци наречени коскени шилци, кои немаат заштитна ‘рскавица.  Се среќаваат кај повозрасните луѓе, но може и да се појават кај лица кои се изложени на континуирано оптоварување на ‘рбетниот столб.

Третманот на спондилозата е различен за секој пациент и зависи од тоа како  оваа болест се развива. Болката може да се лекува со медикаменти, физикална терапија и рехабилитација или кинезитерапија.