СПОРЕД СТРУЧЊАЦИТЕ: Овие знаци сигурно откриваат дека сте прележале КОВИД-19

Симптомите на долг ковид можат во голема мера негативно да влијаат на животот.

Често се зборува за коронавирусот на начин или сте болни или не сте, дали сте биле болни и дали сте оздравеле. Но, постои и средина во целата приказна, се проценува дека 10 од 30 проценти од лицата кои претходно биле здрави, имале болест и доживеале само блага форма на болеста, но не се опоравиле.

Тука се доаѓа до поимот долг КОВИД-19, кога симптомите кои останеле по болеста можат во голема мера да влијаат на животот. Неодамна спроведена студија во Англија, од страна на Државниот завод за статистика, потенцира листа на најчести симптоми кои се јавуваат откако сте имале КОВИД-19, но и не исчезнуваат така брзо.

  • СЕ ЧУВСТВУВАТЕ КОМПЛЕТНО ИСЦРПЕНО

Хроничниот замор е најчесто пријавуваниот симптом на болеста. Во овој случај нема само да се чувствувате поспано, туку нема да можете да функционирате како што сте функционирале пред ковидот.

“Тоа е како некој да ве влече и тоа постојано се повторува“, вели Пол гарнер, професор на Унивезитетот Ливерпул. Тој додава дека нему лично, првите два месеци по КОВИД-19, му биле исклучително тешки, дека состојбата се подобрува дури сега, но дека и натаму чувствува силен замот, има мозчна магла и не може добро да проценува, а соочувањето со тоа е скојдневна работа.

  • КРАТОК ЗДИВ

КОВИД-19 примарно е респираторна болест и штета што ја прави на белите дробови може тешко да се поправи. Иако некои луѓе немаат никакви проблеми, она кое ја искусиле таа состојба, можат од таа причина да страдаат долго време откако се заразиле. Се работи за најчестиот симптом на долг ковид.

ВЕ БОЛАТ МУСКУЛИТЕ

Д-р Ентони Фаучи предупредува дека КОВИД-19 често има симптоми на болки во мускулите и зглобовите, со температура, замор и когнитивни проблеми, како потешкотии со меморијата. Тој додава дека тие лица долго време по самата болест ги имаат споменатите симптоми кои не поминуваат.

ПРОБЛЕМИ СО КОНЦЕНТРАЦИЈАТА

Еден од честите симптоми кои се воочени кај лицата кои ја прележале болеста е нешто што тие го опишуваат како мозочна магла, а тоа може да се однесува и на проблеми со краткотрајно помнење, губење на помнењето, општа збунетост, проблеми со концентрацијата или едноствано се чувствуваат поинаку од пред самата болест. Мозочната магла се смета сериозен проблем.

  • МОЖЕБИ ИМАТЕ ГЛАВОБОЛКИ

Силните главоболки можат да бидат предизвикани од ширење и собирање на крвните садови во мозокот, а проблемот може да се јави и кај децата.

“Ги прегледаме симптомите на долг ковид кај децата и за жал забележавме и дека кај нив се јавуваат, најчесто во форма на замор и главоболка“, појаснува Рошел Валенски, директорка на Центарот за контрола и превенција на болести.

  • ВОСПАЛЕНИЕ НА СРЦЕТО (СРЦЕВИОТ МУСКУЛ)

“Откривме дека има пациенти кои целосно се опоравиле и се чини дека немаат никакви симптоми, но кога ќе се испитаат на пример со магнетна резонанца, се забележуваат голем број наоние кои имаат воспаление на срцето. Таквите податоци ни кажуваат дека мора да бидеме понизни се додека нема целосно да ја разбереме природата на оваа болест “, вели Фаучи.