Стетоскопите кои се користат во одделите за интензивна нега контаминирани со бројни бактерии

Сите видови на чистење го намалиле бројот на бактерии, но не до ниво да стетоскопите бидат како нови, чисти инструменти.

Американските научници од Универзитетот во Пенсилванија утврдиле со помош на ДНК анализа дека стетоскопите кои се користат во одделите на интензивна нега се контаминирани со голем број различни бактерии.

Исто така, нивното истражување покажало дека стандардизираниот пристап на чистење на стетоскопот ( чистење со помош на водороден пероксид 60 секунди) е поуспешен во отстранување на бактериите од разни други методи кои ги користеле лекарите.

Сите видови на чистење го намалиле бројот на бактерии, но не до ниво да стетоскопите бидат како нови, чисти инструменти.
Оваа студија ја нагласува важноста за придржување до строгите постапки за контрола на инфекциите, вклучувајќи целосно придржување на постапката на деконтаминација.
Стафилокока била пронајдена на сите стетоскопи, а кај повеќето од половината било потврдено присуство на Staphylococcus aureus. Останти бактерии со кои биле контаминирани стетоскопите биле Pseudomonas и Acinetobacter. Но, тие биле присутни во помали количини.