И со стоење се трошат калории!

Личностите со просечна тежина за време на еден час стоење трошат околу 9 калории, а дејството е поголемо доколку не е само стоење, туку и менување на позиции или движење

Експертите пресметале колку калории може да потроши просечен човек доколку повеќе стои во текот на денот, а резултатите ќе ве шокираат. Имено, во една анализа, тие земале во обѕир податоци од 46 истражувања и на нивна основа пресметале дека просечен маж во едноминутно стоење, во однос на седење согорува 0,19 калории. Од друга страна, пак, жените со просечна тежина со додавање на една минута стоење можат да согорат 0,1 калорија. Тоа значи дека личноста со 65 килограми би потрошила дополнителни 54 калории доколку стои шест часа. Тоа на годишно ниво значи 2,5 изгубени килограми. Во обѕир се земени податоци од 1 184 луѓе.

Нешто слично пресметала и друга група научници, кои заклучиле дека личностите со просечна тежина за време на еден час стоење трошат околу 9 калории, а дејството е поголемо доколку не е само стоење, туку и менување на позиции или движење. Дури и ако ова не ве поттикна со стоење да губите килограми, тогаш барем нека ве поттикне повеќе да стоите, а помалку да седите бидејќи ова е добро за вашето здравје.