Страни тела (туѓи предмети) во носот, душникот и други отвори во човечкото тело-2 дел

Во медицинска смисла, туѓ предмет е нешто што е во телото, но не припаѓа таму. Страни предмети може да се вметнат во телото случајно или намерно. Тие, исто така, понекогаш се голтаат. Тие можат да се заглават или заглават во различни делови од телото, како што се ушите, носот, очите и дишните патишта.

Во медицинска смисла, туѓ предмет е нешто што е во телото, но не припаѓа таму. Страни предмети може да се вметнат во телото случајно или намерно. Тие, исто така, понекогаш се голтаат. Тие можат да се заглават или заглават во различни делови од телото, како што се ушите, носот, очите и дишните патишта.

Најверојатно е децата  да голтнат или вметнат туѓи предмети во нивното тело.

Кои се знаците на туѓо тело во носот?
Може да се сомневате дека вашето дете ставило нешто во носот, но не може да го види кога ќе му го погледнете нагоре. Странските предмети во носот може да предизвикаат други знаци.

Назална дренажа
Странско тело во ноздрата ќе предизвика назална дренажа. Оваа дренажа може да биде чиста, сива или крвава. Назалната дренажа со лош мирис може да биде знак за инфекција.

Тешкотии со дишењето
Вашето дете може да има потешкотии со дишењето низ засегнатата ноздра. Ова се случува кога предметот ја затнува ноздрата, што го отежнува движењето на воздухот низ носниот премин.

Вашето дете може да испушта свиречки звуци кога дише низ нос. Заглавен предмет може да го предизвика овој шум.

Дијагностицирање туѓо тело во носот
Закажете состанок со докторот на вашето дете ако се сомневате дека вашето дете има нешто во носот, но вие не можете да го видите. На состанокот, лекарот ќе побара од вашето дете да легне додека гледа во носот на вашето дете со рачен осветлен инструмент.

Како да се отстрани предметот
Бидете смирени ако откриете предмет во носот на вашето дете. Вашето дете може да почне да паничи ако ве види во паника.

Единствениот третман за оваа состојба е отстранување на туѓиот предмет од ноздрата. Во некои случаи, нежно дување на носот може да биде сè што е потребно за лекување на оваа состојба. Еве неколку совети за отстранување на предметот:

Обидете се да го извадите предметот со пинцета. Користете пинцети само на поголеми предмети. Пинцетите може да туркаат помали предмети подалеку до носот.
Избегнувајте да ставате памучни брисеви или прсти во носот на вашето дете. Ова исто така може да го турка предметот подалеку во носот.

Спречете го вашето дете да душка. Шмркањето може да предизвика предметот да се придвижи подалеку по нивниот нос и да претставува опасност од задушување. Охрабрете го вашето дете да дише низ устата додека предметот не се отстрани.
Ако не можете да го извадите предметот со пинцета, одете во собата за итни случаи во најблиската болница или во докторската канцеларија. Тие ќе имаат други инструменти што можат да го отстранат предметот. Тие вклучуваат инструменти кои ќе им помогнат да го фатат или да го извадат предметот. Тие имаат и машини кои можат да го вшмукуваат предметот.
За да го направи вашето дете поудобно, лекарот може да стави локален анестетик (спреј или капки) во носот за малку да го вцепи областа. Пред постапката за отстранување, лекарот може да примени и лек кој помага да се спречи крварење од носот.

Лекарот на вашето дете може да препише антибиотици или капки за носот за лекување или спречување на инфекција.

Како да го спречам моето дете да стави туѓи предмети во носот?
Дури и со внимателен надзор, може да биде тешко да го спречите вашето дете да стави туѓи предмети во носот, ушите или устата. Понекогаш децата ќе се однесуваат лошо поради внимание. Поради оваа причина, никогаш не викајте на вашето дете кога ќе го фатите како става работи во носот.

Нежно објаснете му на вашето дете како функционираат носот и зошто е лоша идеја да ги ставате работите во неговиот нос. Водете го овој разговор секогаш кога ќе го фатите вашето дете како се обидува да му стави нешта во носот.

Проголтан (или вдишан) туѓ предмет
Фактори на ризик
Симптоми
Дијагноза
Третман
Превенција 

Што се случува кога ќе проголтате туѓ предмет?

Секој може да проголта туѓ предмет. Сепак, доенчињата и малите деца имаат природна љубопитност и склоност да ги ставаат работите во уста, што ги става на поголем ризик од возрасните.

Во многу случаи, дигестивниот тракт ќе го обработи проголтаниот предмет и предметот природно ќе излезе од телото. Во други случаи, предметот може да се заглави или да предизвика повреди на патот низ телото. Ако тоа се случи, ќе треба да посетите лекар за лекување. Може да биде неопходна операција во зависност од околностите.

Кој е изложен на ризик да проголта туѓ предмет?
Малите деца и доенчиња често истражуваат и учат за предмети ставајќи ги во уста. Повеќето луѓе кои голтаат туѓ предмет се на возраст под 3 години.

Ризикот на детето да проголта нешто потенцијално опасно се зголемува кога ќе остане со мал или никаков надзор. Ризикот исто така се зголемува кога следните видови предмети се на дофат:

монети
мали батерии
копчиња
џамлии
карпи
нокти
завртки
иглички
мали магнети
Сè што може да се вклопи во устата на малото дете на крајот може да заврши таму ако никој не го гледа детето внимателно. Секогаш чувајте го просторот за играње на детето, чувајте ги овие предмети подалеку од дофат.

Како да знам дали некој туѓ предмет е проголтан?
Симптомите на проголтан туѓ предмет обично тешко се пропуштаат. Ќе забележите симптоми веднаш ако предметот ги блокира дишните патишта. Најчестите симптоми вклучуваат:

гушење
отежнато дишење
кашлање
отежнато дишење
Ако детето лесно проголтало предмет и не му се фатило во грлото, можеби нема да има никакви непосредни симптоми. Предметот е веќе во дигестивниот тракт. Ќе помине природно или симптомите ќе се појават подоцна ако телото има проблем да го помине предметот.

Можни симптоми кои се јавуваат кога некој предмет е заглавен во хранопроводникот или дебелото црево вклучуваат:

повраќање
лигавење
затворање
болка во градите или грлото
одбивање да се јаде
стомачна болка
треска

Предмет кој е заглавен долго време во телото без третман може да предизвика инфекција, како што е рекурентна аспирациона пневмонија. Ова може да резултира со болка во градите, кашлица што создава флегма и отежнато дишење. Понекогаш, треска ги придружува овие симптоми.

Важно е да се консултирате со лекар ако вие или вашето дете проголтавте туѓ предмет – дури и ако верувате дека може да помине природно.

Голтањето магнетен предмет е медицински итен случај. Побарајте итна медицинска помош ако вие или некој што го познавате проголтал магнетен предмет.

Како лекар прегледува некој што проголтал туѓ предмет?
Побарајте медицински третман ако се сомневате дека вашето дете проголтало туѓ предмет.

Лекарот може да направи рендген за да го лоцира предметот или бронхоскопија за поблиску да ги погледне дишните патишта ако лицето не може лесно да дише. Бронхоскопија е процедура каде што лекарот користи тенка цевка со камера наречена бронхоскоп за да ги погледне дишните патишта.

Лекарите земаат предвид и други симптоми при поставувањето на дијагнозата. Можеби ќе треба да дадете список на знаци што ве наведоа да се сомневате дека некој туѓ предмет е проголтан.

Кои се третманите?
Третманот ќе зависи од состојбата на лицето.

Итен третман
Ако лицето едвај може да дише поради блокирани дишни патишта, обично е неопходен итен третман. Странскиот предмет може да се отстрани од дишните патишта со помош на удари на грбот, маневар на Хајмлих или CPR.

Зашилените предмети може да го пробијат хранопроводникот или цревата. Малите батерии, како што е батеријата на часовникот, може да предизвикаат оштетување на ткивото. Овие предмети треба веднаш да се отстранат. Побарајте лекарска помош за која било од овие состојби.

Домашна нега
Ако лицето не се гуши од странскиот предмет и се чини дека го проголтало целосно, лекарот може да одлучи да почека и да види дали телото нормално го поминува предметот. Можеби ќе треба да внимавате на симптомите, како што се повраќање, треска или знаци на болка. Лекарот исто така може да побара од вас да ја проверите столицата за да бидете сигурни дека предметот го напуштил телото.

Операции
Вашиот лекар најверојатно ќе го реши проблемот веднаш ако странскиот предмет предизвикува болка или оштетување на цревата или хранопроводникот. Ова може да бара хируршка интервенција или ендоскопија за отстранување на предметот без пробивање на цревата или хранопроводникот. Ендоскопијата користи мала цевка со камера и мали хируршки инструменти. Лекарот ќе го вметне во устата и низ хранопроводникот за да го отстрани туѓиот предмет.

Како да спречам некој да голта туѓ предмет?
Можете да го спречите овој проблем со чување мали предмети подалеку од дофат на доенчиња и мали деца. Избегнувајте ставање мали туѓи предмети во вашата уста – особено предмети кои можат да се лизгаат низ грлото и да ги блокираат вашите дишни патишта. Запомнете, секој може случајно да проголта туѓ предмет.

Која е долгорочната перспектива?
Доенчињата, малите деца, па дури и возрасните можат да голтаат туѓи предмети. Во повеќето случаи, дигестивниот систем ќе го обработи предметот природно и телото ќе го помине предметот во рок од седум дена без да предизвика штета.

Сепак, туѓ предмет оставен во телото може да предизвика инфекција или да ги оштети органите. Најдобро е да се пријавите кај вашиот лекар. Ако предметот блокира дишни патишта, веднаш побарајте третман.