Стручни совети

Интервју со д-р Митко Караѓозов: Карциномот на дојка главно е испровоциран од хормоните од...

Загрижувачка е бројката на жени заболени од карцином на дојка, а уште поалармантно е што меѓу нив се се повеќе млади жени. Старосната граница за развој и појава на оваа болест, која е 99...

Асс. д-р Дума: Загадувањето на воздухот како причинител за алергии на окото

Извори на загадување на воздухот се индустриските објекти (кои ослободуваат гасови како: сулфур, јаглерод, азот и тешки метали), моторните возила, хемиските средства за заштита на растенијата, смогот, затворените простории - канцеларии, трговски центри, простории...

Проф. д-р Нетковски: Акутен тонзилитис – најпогодени од ова воспаление се децата!

Тонзилитис претставува воспаление на тонзиларното ткиво најчесто локализирано на непчените тонзили, но воспалителната реакција често се пропагира и на фаринксот кога говориме за тонзилофарингитис. Акутниот тонзилитис почесто се јавува кај деца и адолесценти додека возрасните...

Асс. д-р Бесими: При изгореница обавезно побарајте медицинска помош, не експериментирајте – само така...

Опциите за лекување се движат од едноставно нанесување на ладен пакет на изгорениците до итен хирушки третман со кожни графтови. Изгорениците се класифицираат според тежината и пенетрацијата низ слоевите на кожата. Изгорениците се делат...

Д-р сци. Сајковски и доц. д-р Ставриќ: Ако бебето не се дои редовно, градата...

Пишуваат: доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог - педијатар и д-р сци. Александар Сајковски, педијатар   Правилото е едноставно: колку почесто се дои толку повеќе млеко се создава, со што комплетно се задоволуваат потребите на бебето. Но...

Интервју со д-р Горан Кунгуловски: Геномската медицина дава одговори на многу прашања

Во Македонија речиси една година се работи на секвенционирање на геном, кој претставува прирачник со инструкции за градење на функционирање на еден организам. Токму во тој прирачник се наоѓаат информациите за нашите генетски предиспозиции...

Проф. д-р Јоксимовиќ: НА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ВОДИ СМЕТКА ПРИ ЛЕКУВАЊЕ НА ХЕЛИКОБАКТЕР...

Основна цел во терапијата е ерадикација на Helicobacter pylori. Заради тоа се организирани повеќе светски конгреси, семинари и симпозиуми. Напишани се многубројни текстови и студии. Севкупните знаења за оваа инфекција се собрани на неколку светски...

Асс. д-р Бесими: Рани – Како да постапуваме при повреди?!

Под рана се подразбира секоја повреда која го нарушува, оштетува или прекинува интегритетот на кожата и слузокожата. Раните по својата природа се делат на неколку начини: Според состојбата на кожата или слузокожата Непенетрантни – рани...

Интервју со доц. д-р Калина Гривчева-Старделова: Да не се игнорира губитокот на апетит и...

„Карциномот на дебелото црево може да настане како последица од малигнизација на неговите прекурсори, полипите на дебелото црево, особено кога се работи за големи, широко базни полипи. Тоа не значи дека не може да...

Доц. д-р Ставриќ и д-р сци. Сајковски: Кај болни, разранети и раскрвавени брадавки неопходна...

Пишуваат: Доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог-педијатар и  Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар   Маститис, рамни или вдлабнати брадавки, разранети брадавици со рагади, инфекција со кандида (soor), набрекнати гради... - се само дел од проблемите...

НАЈНОВИ ВЕСТИ