Стручни совети

Д-р Беким Исмаили: ШЕЌЕРНА БОЛЕСТ И КОВИД-19 – Може ли SARS-CoV-2 да предизвика дијабетес...

Пишува: Асс. д-р Беким Исмаили Специјалист по семејна медицина Во прилог на пневмонија, нарушувања на коагулацијата, како и сериозни последици предизвикани од SARS-CoV-2, според неодамнешните студии, вирусот KОВИД-19 е исто така поврзан со сериозна загриженост. Истражувањата...

СТРУЧЊАЦИТЕ ОДГОВАРААТ: Ќе можеме ли да бираме вакцина за трета доза или мора да...

Вчера вечер Европската агенција за лекови (ЕМА) соопшти дека ги проучува податоците пред одлуката дали ќе се приклони кон одлуката на Американската агенција за лекови (ФДА) која во средата одобри за бустер доза, различна...

Проф. д-р Влатко Цветановски: Кај над 70 отсто од случаевите, аневризмата на абдоминалната аорта...

Пишува: Проф. д-р Влатко Цветановски Кардиоваскуларен хирирг Аневризма претставува проширување на крвниот сад, а абдоминалната аорта е дел од аортното стебло и започнува под дијафрагмата и завршува во карличната зона со бифуркацијата на двете илијачни артерии....

АНАЛИЗА НА ЕВРОПСКАТА АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВИ ЗА ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД-19: Кои несакани ефекти се...

Вакцинацијата против КОВИД-19 во светот почна кон крајот на декември 2020 година, а од тогаш и понатаму се следи безбедноста на вакцините и се набљудуваат несаканите реакции. Проектот за следење на подготвеноста на вакцините против...

ОСТЕОПОРОЗА И МЕНОПАУЗА: Колкав е ризикот дека ќе дојде до скршенци на коските? Прим....

Светскиот ден на менопаузата во октомври, Меѓународното здружение за менопауза и Светската здравствена организација го наменија за подигање на свеста за менопаузата, како и за подобрување на здравјето и благосостојбата на жената во средната...

ДВА ЧУДНИ СИМПТОМА ОТКРИВААТ ДАЛИ СТЕ ИМАЛЕ КОВИД-19: Едниот е застрашувачки за мажите, а...

И натаму науката се обидува да открие повеќе за пациентите кои доживеале долг КОВИД-19, а сознанијата до кои дошле би можеле да ве изненадат. Освен познатите симптоми како кашлица, покачена телесна температура, замор, губење на...

ШТО МОРА ДА ЗНАЕТЕ: Кој треба да прими трета доза, а кој бустер доза...

Давањето трета доза на одредени категории имунокомпромитирани лица треба да се разликува од давањето т.н. бустер доза. Третата доза се применува поради ограничен, односно послаб имунолошки одговор. Третата доза треба да се сфати како...

Д-р Елена Петрова: Кога да се побара медицинска помош при висок притисок во бременоста,...

Пишува: Д-р Елена Петрова Гинеколог – акушер КОГА ДА СЕ ПОБАРА МЕДИЦИНСКА ПОМОШ Главоболките, гадењето како и чувство на болка во разни делови од телото претставуваат чест проблем во скоро секоја бременост. Тешко е да се разграничи...

ПРЕПОЗНАЈТЕ ПО ОВИЕ СИМПТОМИ: КОВИД-19 или сезонска алергија?

Време е на сезонски алергии, особено на амброзија која е еден од најсилните природни алергени. Освен амброзијата, тука се и останати треви и коров, како коприва и тегавец кои има прават проблеми на алергичните...

ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ: Кои вредности се идеални и како најлесно да го регулирате – ова...

Меѓутоа, тоа е и материја која е неопходна за добро функционирање на организмот. Холестеролот е присутен во секоја жива клетка, бидејќи е есенцијален метаболит, а најмногу го има во намирниците од животинско потекло. Составен...

НАЈНОВИ ВЕСТИ