Докажано: Кимот помага при атеросклероза!

Во САД истражувањата за кимот имаат важна улога. Од 1959 година, објавени се над 200 научни трудови за лековитите својства на кимот.

Експерти од Централниот институт за технолошки истражувања (САД) извршија бројни студии, откривајќи ги корисните својства на кимот – зачин што го има во секој дом заклучија дека тоа ефикасно помага при болести како атеросклероза и различни воспаленија.

Освен тоа семето на растението е во состојба да се справи со бактериите, да ја намали високата температура, да ги смири болните сензации. Во чудесните семиња, како што ги нарекуваат научниците, има многу висока концентрација на антиоксиданти кои, поради акумулацијата во нив на корисни фенолни соединенија, можат да ја заштитат човечката ДНК од оштетување. Експертите потсетуваат дека слободните радикали можат да предизвикаат оксидативен стрес, што доведува до буквално „распаѓање” на голем број процеси во организмот. Следува развој на атеросклероза, болести од невродегенеративна група, разни воспаленија, па дури и на онкопатологии и предвремено стареење. Во овие случаи, антиоксидантите овозможуваат намалување на степенот на оксидативен стрес. И овие антиоксиданти во огромно количество се содржани во семињата на ким.

Покрај тоа, кимот се користи за нормализирање на функционирањето на гастроинтестиналниот тракт и има диуретско, лековито и тонично дејство. Кимот има многу корисен ефект врз сите процеси во гастроинтестиналниот тракт, уринарниот и женскиот репродуктивен систем.