Студија: Црните жени треба да започнат со скрининг за рак на дојка порано отколку што се препорачува во моментов

[Црните жени] имаат поголема веројатност да имаат генетски мутации што ги ставаат на ризик за рак на дојка. Тие имаат поголема веројатност да имаат поагресивен подтип на рак кој е малку потежок за лекување“, објасни д-р Омофоје. „Поголема е веројатноста да имаат густо ткиво на дојка што може да го отежне пронаоѓањето на рак. Тие се со поголема веројатност да се дијагностицираат на помлади возрасти или во подоцнежните фази“.

На повеќето жени им се препорачува да започнат со скрининг за рак на дојка кога ќе наполнат 50 години, но црните жени можеби ќе сакаат да размислат за започнување со мамографија на 42-годишна возраст, покажа новото истражување.
Црните жени се соочуваат со повисоки стапки на смртност од рак на дојка, а експертите се надеваат дека скринингот специфичен за раса може да помогне во намалувањето на оваа разлика.
Персонализираниот скрининг за рак на дојка е најдобар, се согласуваат експертите, така што луѓето треба да направат план за скрининг кај својот давател на здравствена заштита во нивните 30-ти или раните 40-ти.
На сите жени им се препорачува да започнат редовни скрининг за рак на дојка на 50-годишна возраст, но новото истражување покажува дека пристапот кој одговара на сите можеби нема да им користи на сите – и дека особено црните жени треба да започнат со скрининг осум години порано, околу 42-та година.

Предлогот доаѓа од една нова студија, објавена во април во списанието JAMA Network Open, која се обиде да ги испита разликите во смртноста од рак на дојка по раса и да даде предлози за нова почетна возраст приспособена за раса и етничка припадност за скрининг за рак на дојка.

„Имаме многу насоки кои ќе ни помогнат да одредиме кога луѓето треба да добијат скрининг за рак на дојка, но историски не сме ја земале расата, ниту расата или етничката припадност толку силно во тие упатства“, д-р Тома Омофоје, вонреден професор. за радиологија на Универзитетот во Тексас, доктор за рак Андерсон, изјави за здравство. „Сепак, расата и етничката припадност имаат [значајно] влијание врз резултатите од рак на дојка“.

Разликите во стапките на смртност од рак на дојка меѓу црните жени и белите жени се очигледни: и покрај сличните стапки на инциденца, црните жени имаат 40% поголема веројатност да умрат од оваа болест. И кај црните жени на возраст под 50 години, стапката на смртност од рак на дојка е двојно поголема од онаа на белите жени.1

Меѓутоа, недоволните податоци ги попречија сите потенцијални препораки за препораки за скрининг приспособени според расата – па дури и ова ново истражување не дава никакви клинички препораки, туку нуди предлози за тоа како да се направат скринингот за рак на дојка поправедни и персонализирани, и како да се ублажат разликите во смртноста од рак на дојка.

Еве што треба да знаете за тоа зошто црните жени може да имаат корист од пораниот датум за започнување на скрининг за рак на дојка, како расата и етничката припадност влијаат на ризикот од рак на една личност и како да се одреди најдоброто време за започнување на скрининг за рак на дојка.

Оценување кога да се започне со скрининг за рак на дојка
Почнувајќи од мај 2023 година, Работната група за превентивни услуги на САД (USPSTF) препорачува цисродовите жени и луѓето на кои им е доделена жена при раѓање да прават мамографи на секои две години, почнувајќи од 40,2 години

Овие упатства се одредуваат со мерење на ризикот од рак на дојка кај една личност во однос на штетата што доаѓа со скринингот.

Во суштина, лекарите сакаат да го фатат ракот на дојката што е можно порано за да може ракот полесно да се лекува.3 Сепак, околу половина од жените кои прават мамографи во текот на една деценија ќе добијат еден лажно позитивен резултат.4 Ова може да предизвика непотребни анксиозност и потрошено време и пари со дополнителни скрининг или биопсии. USPSTF не препорачува скрининг за жени на возраст од 40 до 49 години поради оваа причина – вели дека за оваа возрасна група, овие недостатоци се многу поприсутни од добрите за рано откривање на рак на дојка.

Многу други групи, како што се Американското здружение за рак и Американскиот колеџ за радиологија, се залагаат скринингот да започне во средината или раните четириесетти години на жената, соодветно.67

Оваа новообјавена студија на JAMA Network Open се обиде да погледне како овие универзални препораки се применуваат на луѓето врз основа на нивната раса и етничка припадност, со разгледување на смртните случаи од рак на дојка во САД помеѓу 2011 и 2020 година.

Студијата утврди дека ако сите жени почнат да прават мамографи на 50-годишна возраст, тие имаат околу 0,3% 10-годишен кумулативен ризик од смрт од рак на дојка. Користејќи го овој праг на ризик, авторите на студијата следеле кога жените од различна етничка припадност и раса би го достигнале тоа ниво на ризик.

Излегува дека „навистина постои огромна разлика во смртноста од рак на дојка по раса и етничка припадност“, водечкиот автор на студијата Махди Фалах, д-р, д-р, водач на групата на групата за превенција приспособена за ризик во германскиот центар за истражување на ракот, визитинг професор по клинички науки. на Универзитетот Лунд во Шведска и дополнителен професор на Универзитетот во Берн во Швајцарија, се вели во соопштението за здравство.

Студијата покажа дека додека белите жени го достигнале тој праг на 51-годишна возраст – на исто ниво со препораките за скрининг што започнуваат на 50-годишна возраст – црните жени го достигнале прагот на ризик на 42-годишна возраст.

За другите раси и етникуми, д-р Фалах и неговиот тим откриле дека не го достигнале истото ниво на ризик додека не пораснале. Белите жени ја достигнаа метриката на 51 година, а шпанските, американските Индијанци и домородните жени од Алјаска на 57. Жените од Азија и Пацифичките острови не го достигнаа тој праг на ризик до 61,8 години.

„Важно е да се знае дека препораките за скрининг за рак на дојка се токму тоа – препораки“, рече Салваторе Нардело, DO, хируршки онколог на дојка и медицински директор на Центарот за дојка во болницата МелроузВејкфилд.

Расни и етнички разлики кај ракот на дојката
Студијата потврдува важен факт: ракот на дојката нема подеднакво влијание врз сите раси и етникуми.

„[Црните жени] имаат поголема веројатност да имаат генетски мутации што ги ставаат на ризик за рак на дојка. Тие имаат поголема веројатност да имаат поагресивен подтип на рак кој е малку потежок за лекување“, објасни д-р Омофоје. „Поголема е веројатноста да имаат густо ткиво на дојка што може да го отежне пронаоѓањето на рак. Тие се со поголема веројатност да се дијагностицираат на помлади возрасти или во подоцнежните фази“.

Надвор од овие генетски или биолошки разлики, општествените бариери и предрасуди во здравството исто така играат огромна улога. Црните жени имаат помалку можности да учествуваат во клиничките испитувања, имаат помал пристап до нега и може да чекаат подолго за да започнат со третман, Др. рекоа Фалах и Омофоје.

Ова е причината зошто препораките за скрининг засновани на етничка припадност и раса функционираат подобро од сегашните оние „далтонисти“, рече д-р Фалах.

Раните скрининг би можеле да значат дека ракот со рана појава се фатени побрзо, рече д-р Фалах, со што се подобруваат резултатите од смртноста. Упатствата за возраста специфични за расата би можеле дури и да поттикнат повеќе разговори за мамографија помеѓу лекарите и пациентите, смета д-р Омофоје, како и да ја зголемат комуникацијата и контактот со црните пациенти.

Но, едно од ограничувањата на студијата, рече таа, е дека сè уште не знаеме дали менувањето на овие упатства за скрининг всушност ќе помогне да се намалат стапките на смртност од рак на дојка кај црните жени.

„Иако порано и почесто снимање на дојка може да помогне да се намали смртноста поврзана со рак на дојка, за жал, само со тоа што ќе се осигураме дека сите жени добиваат годишни мамографи нема целосно да го реши проблемот“, рече д-р Нардело.

Прво, црните жени доживуваат повисоки стапки на смртност во секоја фаза на рак на дојка, дури и во раните, изјави за Health, Даме Идоса, доцент по медицина и онколог на дојка во одделот за хематологија и онкологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Минесота. .1 Ова имплицира дека се случува нешто надвор од само недостаток на ран скрининг.

Црните жени треба да имаат еднаков пристап до алатките за скрининг надвор од мамографијата, како што е МРИ, доколку им е потребна, рече таа. , имено дека стресот од расизмот прави физички жртви на црните тела и предизвикува полоши здравствени резултати.

„[Расот е] општествен конструкт. Тоа навистина не е вкоренето во биологијата. Сепак, ги имаме последиците од тоа што луѓето се етикетирани како Црнци кои имаат многу реални здравствени последици“, изјави д-р Идоса за Health. „Но, не можеме да го игнорираме фактот дека тоа е претежно поврзано со системски прашања“.

Иако е важно да се фокусираме на работите што можеме да ги промениме, како што се препораките за скрининг, д-р Идоса истакна дека треба да гледаме и покрај тоа. „Мислам дека треба да направиме чекор назад и да се фокусираме на тоа зошто црните жени [се] имаат повисоки стапки на смртност од болест која, кога ќе биде рано фатена, треба да се излечи“, рече таа.

Притисни за повеќе персонализирани прегледи за рак на дојка
Нема гаранција дека приспособувањето на упатствата за мамограф врз основа на расата целосно ќе ги реши здравствените разлики. Но, експертите се согласуваат дека студијата дополнително ја нагласува важноста на поперсонализиран скрининг и грижа за ракот на дојката.

„Пристапот кој одговара на сите за скрининг за рак на дојка можеби не е оптимален, правичен или праведен“, рече д-р Фалах. „Пристапот приспособен на ризик заснован на раса и етничка припадност може да обезбеди подобри резултати во решавањето на стапките на смртност кај различни популации.

Иако 50 години е генерално препорачана возраст за започнување со мамографски скрининг, USPSTF тврди дека одлуката за почеток на скрининг пред 50-тата година „треба да биде индивидуална“.

Покрај оние со просечен ризик, има многу жени кои се сметаат за високоризични бидејќи имаат генетски мутации или семејна историја на рак на дојка. Треба да почнат со скрининг многу порано, др. рекоа Идоса и Омофоје.

Истото важи и за другата страна на спектарот – започнувањето со мамографија на 50 може да биде прерано за некои.

Иако 50 години е генерално препорачана возраст за започнување со мамографски скрининг, USPSTF тврди дека одлуката за почеток на скрининг пред 50-тата година „треба да биде индивидуална“.

Покрај оние со просечен ризик, има многу жени кои се сметаат за високоризични бидејќи имаат генетски мутации или семејна историја на рак на дојка. Треба да почнат со скрининг многу порано, др. рекоа Идоса и Омофоје.

Истото важи и за другата страна на спектарот – започнувањето со мамографија на 50 може да биде прерано за некои.

„За жени со низок ризик со масни заменети гради и без семејна историја, нивниот животен ризик е доволно низок што ризикот од подложени на непотребни биопсии (лажно позитивни) може да биде поголем од нивниот низок ризик да пронајдат рак на дојка“, рече д-р Нардело.

Поради ова, луѓето треба да закажат сеопфатни испити со нивните даватели на здравствени услуги уште во нивните 30-ти, рече д-р Омофоје, со цел да се утврди нивниот личен ризик и да се создаде план за започнување на скрининг.

„Јас сум огромен верник во обидот да ги персонализираме третманите и скринингот и сето тоа колку што можеме, за да можеме да ја добиеме вистинската грижа за вистинскиот пациент“, рече д-р Идоса. „Се надеваме дека во иднина ќе има повеќе податоци за да се обидеме да помогнеме да одговориме на ова прашање и да не водиме да обезбедиме поперсонализирана нега“.