Сува кашлица – што ја предизвикува и како да се ослободите од неа?

Сувата кашлица може да биде многу непријатна особено ако трае со недели...

Кашлицата е рефлексна работа со која се чистат дишните патишта од слуз, а постојат сува (непродуктивна), надразнета кашлица, кашлица со искашлување на оскуден бел секрет и кашлица со искашлување на обилен густ секрет.

Непродуктивната кашлица, позната како сува, најчесто е последица од инфекции на дишните патишта, но може да ја предизвикаат и:

 • Астма
 • ГЕРБ
 • Вирусна инфекција
 • Надворешни фактори
 • Рак на белите дробови
 • Болести на срцето

Како да се ослободите од сувата кашлица?

Овој вид на кашлица е нешто потешка кога е во прашање лекувањето – кога дишните патишта стануваат пречувствителни поради постојаното кашлање, се создава магичен круг. Постојат работи кои можете да ги направите за да си ја олесните оваа состојба:

Испробајте

 • Во устата истопете пастила за да ја смирите иритацијата
 • Користете билни сирупи против кашлица
 • Додадете мед во секој топол напиток, или неколку пати во денот земете по една лажица
 • Пробиотици – иако не делуваат директно на кашлицата, ќе ја подобрите флората на гастоентеролошкиот систем кој често предизвикува сува кашлица
 • Пеперминт – ментолот од оваа билка ќе ја смири кашлицата и ќе го исчисти грлото. Ќе си помогнете со чај од пеперминт
 • Гаргара со солена вода