Суво грозје и вода, совршено за детоксикација на црниот дроб

Пролетта е времето кога треба да се направи прочистување на црниот дроб по тешката зимска исхрана

На црниот дроб ќе му дојде добро пролетното чистење, по неколку месеци зимска, тешка исхрана. Еден од начините е поење вода со суво грозје. Тоа, како и свежото е полно со влакна и антиоксиданси- биофлавоноиди и витамин Ц, кои играат клучна улога во варењето на храната и го ослободуваат организмот од штетните токсини и слободните радикали. Сувото грозје има трипати поголеми антиоксидативни својства отколку црното или белото грозје, а и хранливите материи се многу поконцентрирани кога е исушено. Кога ќе се потопат во вода сите тие корисни состојки побрзо се апсорбираат.

Подготовка

150 грама суво грозје се чистат и се додаваат во 400 мл вода во која треба да се варат 20 минути. Се оставаат во истата вода преку ноќ. Наутро се процедува и се пие водата пред јадење. Постапката се повторува неколку дена по ред за успешна детоксикација на црниот дроб.