СУВО ГРОЗЈЕ ЗА ЕНЕРГИЈА, ДОБАР ПРИТИСОК И ХОЛЕСТЕРОЛ: Како да го искористите неговиот максимум?

Оваа намирница станува уште покорисна, доколку ја оставите да отстои во вода преку ноќ., бидејќи така се растопуваат сите минерали и хранливи состојки, засилувајќи ги здравствените својства на ова сушено овошје.

Сувото грозје изобилува со витамини, влакна и минерали, со што го прави суперхрана која и лекарите и нутриционистите им ја препорачуваат на пациентите.

Но, оваа намирница може да биде уште покорисна, доколку ја оставите да отстои во вода преку ноќ. Имено, водата ги растопува сите минерали и хранливи состојки во сувото грозје и нивната обвивка, засилувајќи ги здравствените својства на ова сушено овошје.

ЧИСТЕЊЕ НА ОТРОВИТЕ 

Детоксикациските својства на сувото грозје се објаснува со големата количина на антиоксиданти и диетални влакна кои се наоѓаат во него. Антиоксидантите помагаат црниот дроб правилно да работи, и во целост да ја извршува својата детоксикациска функција, додека влакната додаваат маснотија на столицата и така помагаат во чистење на тенкото и на дебелото црево.

НИВО НА ЕНЕРГИЈА

Научниците и спортските стручњаци веруваат дека сувото грозје може да послужи како добра замена за енергетски барови. Тоа содржи голема количина на влакна и микронутриенти, а нема додадени шеќери или вештачки вкусови, за разлика од многу енергетски барови, што го прави сувото грозје совршен здрав меѓуоброк.

Пиењето вода од суво грозје ќе ве наполни со енергија за цел ден, а може да се обидете да ја консумирате и по тренинг или вежбање.

Детоксикациските својства на сувото грозје се објаснува со големата количина на антиоксиданти и диетални влакна кои се наоѓаат во него.

ДОБРО ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛОТ

Студи и клинички истражувања покажале дека сувото грозје е богато со калиум, фитонутриенти и веќе споменатите влакна и антиоксиданти во споредба со вообичаените грицки. Лицата кои редовно јадат суво грзоје имаат понизок систолен и дијастолен крвен притисок, во споредба со оние кои ова суво овошје го внесуваат минимално. Истовремено, сувото грозје го намалува нивото на оксидиран холестерол со ниска густина, што значајано го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.

Имајте предвид иако водата од суво грозје може да послужи како добар додаток на исхраната, не е замена за лекови.