Свеж или готвен лук – кој е подобар?

Лукот се користи и за херпес, сушење на мозолчиња, превенција на рак на бели дробови и за кожни барадавици.

Лукот е полн со етерично масло, витамини А, Б1, Б2, Ц, како и со минералите калциум и железо, и аминокиселини и ензими.

Дали ќе јадете свеж или термички обработен лук, зависи од причината заради која ви треба.

Свежиот лук е подобар во броба против бактерии, вируси, габи и паразити. Доколку лукот го готвите со зеленчук, се ослободува состојката ахоин што го прави ефикасен во борбата против рак и инфаркт. Со сигурност се знае дека консумирањето на лук го намалува крвниот притисок за 10%, ја подобрува работата на црниот дроб, бубрезите и простатата. Во овој период на настинки и грип, лукот е најдобар избор.

Лукот се користи и за херпес, сушење на мозолчиња, превенција на рак на бели дробови и за кожни барадавици.