СЗО: Нема докази дека силата на коронавирусот е променета

“Во поглед на трансмисијата нема промени, во поглед на силата нема промени“, изјави за медиумите епидемиологот на СЗО, Марија ван Керхов.

Нема докази дека новиот коронавирус ја променил формата на трансмисија или дека се променила тежината на болеста што ја предизвикува, велат стручњаците од Светската здравствена организација (СЗО).

“Во поглед на трансмисијата нема промени, во поглед на силата нема промени“, изјави за медиумите епидемиологот на СЗО, Марија ван Керхов.

“Најважно е да се спроведуваат мерките за намалување и спречување на трансмисијата“, вели таа.

Според експертите на СЗО, тоа значи дека наводните тврдења дека вирусот во некои земји и значајно ослабен и дека веќе клинички не постои, не се точни.