Течност во вашите бели дробови-синдром на акутен респираторен дистрес ARDS

Синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS) се јавува кога течноста се акумулира во малите, еластични воздушни кеси (алвеоли) во вашите бели дробови. Синдромот на акутен респираторен дистрес (ARDS) е опасна по живот повреда на белите дробови што овозможува истекување на течност во белите дробови. Дишењето станува тешко и кислородот не може да влезе во телото. Повеќето луѓе кои добиваат АРДС веќе се во болница поради траума или болест.

Синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS) се јавува кога течноста се акумулира во малите, еластични воздушни кеси (алвеоли) во вашите бели дробови. Течноста ги спречува вашите бели дробови да се полнат со доволно воздух, што значи дека помалку кислород доаѓа до вашиот крвоток. Ова ги лишува вашите органи од кислородот што им е потребен за да функционираат.

Синдромот на акутен респираторен дистрес (ARDS) е опасна по живот повреда на белите дробови што овозможува истекување на течност во белите дробови. Дишењето станува тешко и кислородот не може да влезе во телото. Повеќето луѓе кои добиваат АРДС веќе се во болница поради траума или болест.

ARDS обично се јавува кај луѓе кои се веќе критично болни или кои имаат значителни повреди. Тешкото останување без здив – главниот симптом на АРДС – обично се развива во рок од неколку часа до неколку дена по преципитирачката повреда или инфекција.

Многу луѓе кои развиваат АРДС не преживуваат. Ризикот од смрт се зголемува со возраста и сериозноста на болеста. Од луѓето кои преживуваат ARDS, некои целосно се опоравуваат додека други доживуваат трајно оштетување на нивните бели дробови.

Тешко останување без здив
Напорно и невообичаено брзо дишење
Низок крвен притисок
Збунетост и екстремен замор
Кога да одите на лекар
ARDS обично следи по голема болест или повреда, а повеќето луѓе кои се засегнати се веќе хоспитализирани.

Вашите бронхиоли се едни од најмалите дишни патишта во вашите бели дробови. Вдишениот воздух поминува низ ситни канали од бронхиолите во еластични воздушни кеси (алвеоли). Алвеолите се опкружени со алвеоларно-капиларна мембрана, која нормално спречува течноста во капиларите да навлезе во воздушните кеси.

Механичката причина за ARDS е течност која истекува од најмалите крвни садови во белите дробови во ситните воздушни кеси каде крвта се оксигенира. Нормално, заштитна мембрана ја задржува оваа течност во садовите. Тешката болест или повреда, сепак, може да предизвика оштетување на мембраната, што доведува до истекување на течност од ARDS.

Основните причини за АРДС вклучуваат:

Сепса. Најчеста причина за АРДС е сепсата, сериозна и широко распространета инфекција на крвотокот.
Вдишување на штетни материи. Дишењето високи концентрации на чад или хемиски испарувања може да резултира со АРДС, како и вдишување (аспирација) повраќање или епизоди скоро давење.
Тешка пневмонија. Тешките случаи на пневмонија обично ги зафаќаат сите пет лобуси на белите дробови.
Главата, градите или друга сериозна повреда. Несреќите, како што се падовите или сообраќајните несреќи, може директно да ги оштетат белите дробови или делот од мозокот што го контролира дишењето.
Коронавирусна болест 2019 година (СОВИД-19). Луѓето кои имаат тежок КОВИД-19 може да развијат АРДС.
Други. Панкреатитис (воспаление на панкреасот), масивни трансфузии на крв и изгореници.

Фактори на ризик
Повеќето луѓе кои развиваат АРДС веќе се хоспитализирани поради друга состојба, а многумина се критично болни. Особено сте изложени на ризик ако имате широко распространета инфекција во крвотокот (сепса).

Луѓето кои имаат историја на хроничен алкохолизам се изложени на поголем ризик да развијат АРДС. Тие се исто така поверојатно да умрат од АРДС.

Компликации
Ако имате ARDS, може да развиете други медицински проблеми додека сте во болница. Најчестите проблеми се:

Згрутчување на крвта. Лежењето мирно во болница додека сте на вентилатор може да го зголеми ризикот од развој на згрутчување на крвта, особено во длабоките вени на нозете. Ако се формира згрутчување во вашата нога, дел од него може да се откине и да патува до едното или двете бели дробови (пулмонална емболија) – каде што го блокира протокот на крв.
Колабирано белодробно крило (пневмоторакс). Во повеќето случаи на ARDS, машина за дишење наречена вентилатор се користи за да се зголеми кислородот во телото и да се принуди течноста да излезе од белите дробови. Меѓутоа, притисокот и волуменот на воздухот на вентилаторот може да го принудат гасот да помине низ мала дупка во самата надворешна страна на белите дробови и да предизвика колапс на тоа белодробно крило.

Инфекции. Бидејќи вентилаторот е директно прикачен на цевката вметната во вашиот душник, ова им олеснува многу на бактериите да ги инфицираат и дополнително да ги повредат вашите бели дробови.
Лузни (пулмонална фиброза). Лузни и задебелување на ткивото помеѓу воздушните кеси може да се појават во рок од неколку недели од почетокот на ARDS. Ова ги вкочанува вашите бели дробови, што го отежнува протокот на кислород од воздушните кеси во вашиот крвоток.

Благодарение на подобрените третмани, повеќе луѓе преживуваат ARDS. Сепак, многу преживеани завршуваат со потенцијално сериозни и понекогаш трајни ефекти:

Проблеми со дишењето. Многу луѓе со АРДС го обновуваат најголемиот дел од функцијата на белите дробови во рок од неколку месеци до две години, но други може да имаат проблеми со дишењето до крајот на животот. Дури и луѓето на кои им оди добро обично имаат отежнато дишење и замор и можеби ќе им треба дополнителен кислород дома неколку месеци.
Депресија. Повеќето преживеани од АРДС исто така пријавуваат дека минуваат низ период на депресија, кој може да се лекува.
Проблеми со меморијата и јасно размислување. Седативи и ниски нивоа на кислород во крвта може да доведат до губење на меморијата и когнитивни проблеми по АРДС. Во некои случаи, ефектите може да се намалат со текот на времето, но во други, штетата може да биде трајна.
Замор и мускулна слабост. Да се биде во болница и на вентилатор може да предизвика слабеење на вашите мускули. Може да се чувствувате многу уморни по третманот.

Дијагноза
Не постои специфичен тест за да се идентификува ARDS. Дијагнозата се заснова на физички преглед, рендген на граден кош и нивоа на кислород. Исто така, важно е да се исклучат други болести и состојби – на пример, одредени проблеми со срцето – кои можат да предизвикаат слични симптоми.

Слики
Рентген на граден кош. Рендгенот на градниот кош може да открие кои делови од вашите бели дробови и колку од белите дробови имаат течност во нив и дали вашето срце е зголемено.
Компјутеризирана томографија (КТ). КТ скен комбинира рендгенски снимки направени од многу различни насоки во прегледи на внатрешните органи. КТ скеновите можат да обезбедат детални информации за структурите во срцето и белите дробови.

Лабораториски тестови
Тест со помош на крв од артерија во зглобот може да го измери нивото на кислород. Други видови на тестови на крвта може да проверат за знаци на инфекција или анемија. Ако вашиот лекар се сомнева дека имате инфекција на белите дробови, секретите од вашите дишни патишта може да се тестираат за да се утврди причината за инфекцијата.

Срцеви тестови
Бидејќи знаците и симптомите на ARDS се слични на оние на одредени проблеми со срцето, вашиот лекар може да препорача срцеви тестови како што се:

Електрокардиограм. Овој безболен тест ја следи електричната активност во вашето срце. Тоа вклучува прикачување на неколку жичени сензори на вашето тело.
Ехокардиограм. Сонограм на срцето, овој тест може да открие проблеми со структурите и функцијата на вашето срце.
Повеќе информации
Х-зраци на градниот кош
КТ скен
Ехокардиограм
Прикажи повеќе поврзани информации

Третман
Првата цел во лекувањето на АРДС е да се подобри нивото на кислород во крвта. Без кислород, вашите органи не можат да функционираат правилно.

Кислород
За да внесете повеќе кислород во вашиот крвоток, вашиот лекар најверојатно ќе користи:

Дополнителен кислород. За поблаги симптоми или како привремена мерка, кислородот може да се доставува преку маска што цврсто се вклопува над носот и устата.
Механичка вентилација. На повеќето луѓе со АРДС ќе им треба помош од машина за да дишат. Механички вентилатор турка воздух во вашите бели дробови и принудува дел од течноста да излезе од воздушните кеси.

Течности
Внимателно управување со количината на интравенозни течности е од клучно значење. Премногу течност може да го зголеми акумулацијата на течности во белите дробови. Премалку течност може да го оптоварува срцето и другите органи и да доведе до шок.

Лекови
На луѓето со АРДС обично им се даваат лекови за:

Превенција и лекување на инфекции
Олеснете ја болката и непријатноста
Спречете згрутчување на крвта во нозете и белите дробови
Минимизирајте го гастричниот рефлукс
Седативи
Повеќе информации
Екстракорпорална мембранска оксигенација (ECMO)

Клинички испитувања
Истражете ги студиите на клиниката Мајо кои тестираат нови третмани, интервенции и тестови како средство за спречување, откривање, лекување или управување со оваа состојба.

Начин на живот и домашни лекови
Ако се опоравувате од АРДС, следните предлози можат да помогнат во заштитата на вашите бели дробови:

Престанете да пушите. Ако пушите, побарајте помош за да се откажете и избегнувајте пасивно пушење секогаш кога е можно.
Вакцинирајте се. Годишната вакцина против грип (грип), како и вакцината против пневмонија на секои пет години, може да го намали ризикот од инфекции на белите дробови.

Справување и поддршка
Закрепнувањето од ARDS може да биде долг пат и ќе ви треба многу поддршка. Иако закрепнувањето на секого е различно, може да помогне да се биде свесен за заедничките предизвици со кои се соочуваат другите со ова нарушување. Размислете за овие совети:

Побарајте помош. Особено откако ќе излезете од болница, бидете сигурни дека имате помош во секојдневните задачи додека не знаете што можете сами да управувате.
Посетете пулмонална рехабилитација. Многу медицински центри сега нудат програми за белодробна рехабилитација, кои вклучуваат обука за вежбање, едукација и советување за да ви помогнат да научите како да се вратите на вашите нормални активности и да ја постигнете вашата идеална тежина.
Придружете се на група за поддршка. Постојат групи за поддршка за луѓе со хронични проблеми со белите дробови. Откријте што е достапно во вашата заедница или онлајн и размислете да им се придружите на другите со слични искуства.
Побарајте стручна помош. Ако имате симптоми на депресија, како што се безнадежност и губење на интерес за вашите вообичаени активности, кажете му на вашиот лекар или контактирајте со професионалец за ментално здравје. Депресијата е честа појава кај луѓето кои имале АРДС, а третманот може да помогне.