Техника на брзо заспивање

Заспивањето побрзо може да биде предизвик за многумина, но постојат неколку техники и промени во животниот стил кои можат да помогнат. Еве неколку совети:

Ако секоја вечер се вртите во кревет и не можете да заспиете тогаш испробајте ја техниката што ја осмислила Лорен Витчер, а која помага за заспиете за 10 минути, а можеби и за помалку.

Ова е една од низата опуштачки техники која можете да ја испробате во секој случај, не може да ви наштети и можеби навистина на вас ќе делува.

Опуштете се. Припоменете си во каква емоционална состојба сте биле цел ден, а потоа полека опуштете се, а сите чувства кои ве мачеле во текот на денот едноставно пуштете ги да одат.

Дишете. Неколку пати длабоко вдишете. Опуштете ги рамената, стомачните мускули, лицето, рацете и нозете. Едноставно солободете од напнатоста во целото тело, а длабокото дишење помага.

Замислете. Замислете дека вашето тело е направено од светлост и дека можете да ја видите секоја клетка која се наоѓа внатре од глава до петици и секоја е исполнета со светлина, топлина и мир.

Препуштете се. Кога сте ги совладале сите овие техники, едноставно затворете ги очите и препуштете за на топлината и мирот што сте го стекнале. Останете во состојба на визуелизација се додека не заспиете.

Заспивањето побрзо може да биде предизвик за многумина, но постојат неколку техники и промени во животниот стил кои можат да помогнат. Еве неколку совети:

Техники за побрзо заспивање:

 1. Следете редовен распоред на спиење:
  • Легнувајте и станувајте во исто време секој ден, дури и за време на викендите.
 2. Создајте ритуал пред спиење:
  • Вклучете активности кои ве релаксираат, како топла бања, читање книга или медитација.
 3. Ограничете ја изложеноста на екран пред спиење:
  • Избегнувајте екрани (телефони, компјутери, телевизори) најмалку еден час пред спиење, бидејќи синото светло може да го наруши производството на мелатонин.
 4. Контролирајте ја исхраната и пијалаците:
  • Избегнувајте тешка храна и пијалаци со кофеин или алкохол пред спиење.
 5. Создадете пријатна средина за спиење:
  • Собата нека биде темна, тивка и ладна. Размислете за употреба на ушни чепови, маска за очи, или бел шум за блокирање на бучавата.
 6. Ограничете ја дневната дремка:
  • Ако спиете преку ден, ограничете ја дремката на 20-30 минути и избегнувајте дремки во доцните попладневни часови.
 7. Редовна физичка активност:
  • Вежбањето може да помогне да заспиете побрзо и да имате подлабок сон, но избегнувајте вежбање непосредно пред спиење.
 8. Техники за релаксација:
  • Пробајте длабоко дишење, прогресивно опуштање на мускулите, или техники за визуализација.
 9. Ограничете ја активноста во креветот:
  • Користете го креветот само за спиење и секс, избегнувајќи работа или гледање телевизија.
 10. Мелатонин и други додатоци:
  • Разговарајте со докторот за евентуална употреба на мелатонин или други додатоци кои можат да помогнат со заспивање.

Пробајте да примените некои од овие совети и видете што најдобро функционира за вас. Ако имате сериозни проблеми со спиењето, можеби е корисно да се консултирате со доктор или специјалист за спиење.