„Телешка поза“ – спас за жените кои носат високи потпетици (видео)

Длабинското истегнување на овие мускули и зглобови е вистинско олеснување за долниот дел на телото

Сакате да ја подобрите мобилноста на долниот дел од телото?! Тогаш не морате да одите подалеку од вежбата наречена „телешка поза“. Таа го придвижува длабинскиот дел на мускулите и во суштина е четвртина од класичната поза од јогата наречена “Cov Face Pose”.

Како се прави?

Седнете на под со испружени нозе, табаните држете ги потпрени на ѕид или на подвижна кутија за јога. Стапалата нека бидат поставени паралелно едно со друго и одвоени. Полека одвојувајте ги од подлогата на која сте се држеле и почнете со виткање на колената. Свиткајте го десното колено преку левото, кренето го стапалото и спуштете го на левиот бут. Стапалото треба да стои некаде на средината од телото, на средината од бутот, а кога ќе го наместите треба да направите пауза. Обидете се да ја свиткате главата кон нозете колку што можете повеќе. Ако постои голема празнина меѓу колената пополнете ја со свиткана прекривка или перниче.

Додека се растегнувате и го подигнувате горниот дел од телото нанапред вдишете, а издишете кога ќе се спуштате и се обидувате со лицето да ги допрете нозете. Не заборавајте стапалата да ги одвојувате од ѕидот или кутијата за јога: Вдишете пет пати, кратко, пред да ја смените страната.

Погледнете го видеото како правилно се изведува вежбата:

 Спас за болките настанати од високи потпетици (снимката е на крајот од видеото)

Ако редовно носите потпетици, истегнувањето на телото е неопходно. Мускулите од задниот дел на телото можат да почнат да болат после долго седење или интензивно носење потпетици. Потребно е најмалку 15 степени наназад да го завиткате стапалото и истовремено со лицето да се обидувате да го допрете зглобот.