Температурата на која ја перете долната облека не смее да е пониска од 40 степени!

Без исклучок правило е дека долната облека (особено гаќичките) мора да се перат во машина и тоа после само едно носење

Градниците и маиците можете да ги перете после неколку носења, но гаќичките е мошне важно да се перат после секое носење, и тоа на правилен начин. Стручњаците предупредуваат дека никако не би требало да ги перете на температура од 40 степени, затоа што како што велат – тоа е исто како да ги носите два дена.

Доколку веќе перете на ниска температура, тогаш немојте во истата тура да перете гаќички и, на пример, кујнски крпи затоа што може да дојде до контаминација со фекалии, а тоа сигурно не го сакате во кујната.

Понекогаш ни 60 степени не се доволни за убивање бактерии.

Некогаш ни оваа темппература не е доволна за елиминација на бактериите затоа што машината на кратко ја постигнува оваа температура, па ја спушта.

Совет е гаќичките да се перат на 90 степени, и после едно носење!