Тешко е да се поверува, но овие намирници ги чуваат срцето и белите дробови!

Меѓу намирниците за кои е раширено погрешно мислење спаѓаат и свинската маст и компирите.

Честопати веруваме во погрешни работи, па за одредени намирници мислиме дека се штетни за организмот, а всушност вистината е сосема поинаква. Меѓу намирниците за кои е раширено погрешно мислење спаѓаат и свинската маст и компирите.

Свинска маст

Бројни студии покажале дека свинската маст има 33 отсто помалку заситени („лоши”) масти од путерот, а двојно повеќе од оние „добрите”, мононезаситените и три пати поголем удел на омега-3 масни киселини. Маснотиите од свинското месо се одличен извор на витамин Б и минерали. Овие состојки во маста ги чуваат белите дробови, лекуваат кашлица и бронхитис, а, исто така, се добри и во лекувањето гинеколошки проблеми.

Компири

Се работи за скробна храна полна со витамини и минерали кои се добри за здравјето. Доколку го намалите количеството на сол, треба да го зголемите внесот на калиум, а токму тоа ќе го сторите со консумирање компири.