ТЕТАНУС-сериозна болест на нервниот систем

Тетанус е сериозна болест на нервниот систем предизвикана од бактерија која произведува токсини. Оваа болест предизвикува мускулни контракции, особено на мускулите на вилицата и вратот. Тетанус е попознат како заклучување. Тешките компликации на тетанус може да бидат опасни по живот. Нема лек за тетанус. Третманот се фокусира на управување со симптомите и компликациите додека не се решат ефектите од тетанусниот токсин.

Тетанус е сериозна болест на нервниот систем предизвикана од бактерија која произведува токсини. Оваа болест предизвикува мускулни контракции, особено на мускулите на вилицата и вратот. Тетанус е попознат како заклучување.

Тешките компликации на тетанус може да бидат опасни по живот. Нема лек за тетанус. Третманот се фокусира на управување со симптомите и компликациите додека не се решат ефектите од тетанусниот токсин.

Поради широката употреба на вакцини, случаите на тетанус се ретки. Оваа болест останува закана за луѓето кои не се во тек со нивните вакцини. Почеста е во земјите во развој.

Симптоми
Просечното време од инфекција до појава на знаци и симптоми (период на инкубација) е 10 дена. Периодот на инкубација може да се движи од 3 до 21 ден.

Најчестиот тип на тетанус се нарекува генерализиран тетанус. Знаците и симптомите почнуваат постепено, а потоа прогресивно се влошуваат во текот на две недели. Тие обично започнуваат од вилицата и напредуваат надолу по телото.

Знаците и симптомите на генерализиран тетанус вклучуваат:

 1. Болни мускулни грчеви и вкочанети, неподвижни мускули (мускулна ригидност) во вилицата
 2. Напнатост на мускулите околу вашите усни, понекогаш предизвикувајќи постојана насмевка
 3. Болни грчеви и ригидност во мускулите на вратот
 4. Тешкотии при голтање
 5. Цврсти стомачни мускули
 6. Прогресијата на тетанус резултира со повторени болни грчеви слични на напади кои траат неколку минути (генерализирани спазми). Обично, вратот и грбот лак, нозете стануваат крути, рацете се привлечени кон телото, а тупаниците се стегнати. Мускулната ригидност на вратот и стомакот може да предизвика тешкотии со дишењето.

Овие тешки грчеви може да бидат предизвикани од мали настани кои ги стимулираат сетилата – силен звук, физички допир, провев или светлина.

Како што болеста напредува, други знаци и симптоми може да вклучуваат:

 1. Висок крвен притисок
 2. Низок крвен притисок
 3. Брзо отчукување на срцето
 4. Треска
 5. Екстремно потење
 6. Локализиран тетанус
  Оваа невообичаена форма на тетанус резултира со грчеви во мускулите во близина на местото на раната. Иако обично е помалку тешка форма на болест, таа може да напредува до генерализиран тетанус.

Цефаличен тетанус
Оваа ретка форма на тетанус произлегува од рана на главата. Тоа резултира со ослабени мускули на лицето и грчеви на мускулите на вилицата. Исто така, може да напредува до генерализиран тетанус.

Кога да одите на лекар
Тетанус е болест опасна по живот. Ако имате знаци или симптоми на тетанус, побарајте итна помош.

Ако имате едноставна, чиста рана – и сте внеле тетанус во рок од 10 години – можете да се грижите за вашата рана дома.

Побарајте медицинска нега во следниве случаи:

Не сте внеле тетанус во рок од 10 години.
Не сте сигурни кога последен пат сте внеле тетанус.
Имате пункција, туѓ предмет во раната, каснување од животно или длабока расекотина.
Вашата рана е контаминирана со нечистотија, земја, измет, ‘рѓа или плунка – или се сомневате дали сте ја исчистиле раната доволно по таквата изложеност. Контаминираните рани бараат засилувач на вакцинација ако поминале пет или повеќе години од вашата последна вакцинација за тетанус.
Причини
Бактеријата која предизвикува тетанус се нарекува Clostridium tetani. Бактеријата може да преживее во мирување во почвата и животинскиот измет. Во суштина е затворен додека не открие место каде што може да напредува.

Кога заспаната бактерија ќе влезе во раната – состојба добра за раст – клетките се „разбудуваат“. Како што растат и се делат, тие ослободуваат токсин наречен тетаноспазмин. Токсинот ги нарушува нервите во телото кои ги контролираат мускулите.

Фактори на ризик
Најголемиот фактор на ризик за инфекција со тетанус е невакцинирањето или непридржувањето кон 10-годишните бустер шприцови.

Други фактори кои го зголемуваат ризикот од инфекција со тетанус се:

Исекотини или рани изложени на почва или ѓубриво
Туѓо тело во рана, како што е шајка или расцеп
Историја на медицински состојби кои го потиснуваат имунитетот
Инфицирани кожни лезии кај луѓе кои живеат со дијабетес
Заразена папочна врвца кога мајката не е целосно вакцинирана
Заеднички и нехигиенски игли за нелегална употреба на дрога
Компликации
Компликациите на тетанусната инфекција може да вклучуваат:

Проблеми со дишењето. Загрозувачки по живот проблеми со дишењето може да настанат поради затегнување на гласните жици и мускулна ригидност на вратот и стомакот, особено за време на генерализиран спазам.
Блокада на белодробна артерија (пулмонална емболија). Згрутчувањето на крвта што патувало од друго место во вашето тело може да ја блокира главната артерија на белите дробови или една од нејзините гранки.
Пневмонија. Белодробна инфекција предизвикана од случајно вдишување нешто во белите дробови (аспирациона пневмонија) може да биде компликација на генерализирани грчеви.
Скршени коски. Генерализираните грчеви може да предизвикаат фрактури на ‘рбетот или други коски.
Смртта. Смртта од тетанус често е предизвикана од блокирани дишни патишта за време на грчеви или оштетување на нервите кои го регулираат дишењето, отчукувањата на срцето или функциите на други органи.

Вакцинација за деца
Вакцината против тетанус се дава на деца како дел од токсоидите за дифтерија и тетанус и ацелуларна пертусис (DTaP). Дифтерија е сериозна бактериска инфекција на носот и грлото. Ацелуларната пертусис, исто така наречена голема кашлица, е многу заразна респираторна инфекција.

Децата кои не ја толерираат вакцината против пертусис може да ја примат алтернативната вакцина наречена ДТ.

DTaP е серија од пет снимки кои обично се даваат во раката или бутот на деца на возраст:

2 месеци
4 месеци
6 месеци
15 до 18 месеци
4 до 6 години
Вакцинација за деца од 7 до 18 години
Засилувач се препорачува за деца на возраст од 11 или 12 години. Овој засилувач се нарекува Tdap вакцина. Ако вашето дете не добило засилувач на оваа возраст, разговарајте со вашиот лекар за соодветните опции.

Вакцинација за возрасни од 19 години и постари
Засилување се препорачува за возрасни еднаш на секои 10 години. Ова може да биде една од двете вакцини, Tdap или Td. Ако не сте биле вакцинирани против тетанус како дете или не сте сигурни за статусот на вакцинација, посетете го вашиот лекар за добивање на вакцината Tdap.

Вакцинација за време на бременоста
Се препорачува бустер во текот на третиот триместар од бременоста, без оглед на распоредот за вакцинација на мајката.

Други препораки
Побарајте од вашиот лекар редовно да го прегледува вашиот статус на вакцинација.
Проверете дали сте актуелни во распоредот за вакцинација доколку планирате меѓународно патување.