Топ 10 најчести здравствени проблеми-погледнете да проверите колку имате од нив?!

Топ 10 најчести здравствени проблеми-погледнете да проверите колку имате од нив?!

Топ 10 најчести здравствени проблеми-погледнете да проверите колку имате од нив?! 

1.Физичка активност и исхрана
2.Прекумерна тежина и дебелина
3.Тутун
4.Злоупотреба на супстанции
5.ХИВ/СИДА
6.Ментално здравје
7.Повреда и насилство
8.Квалитет на животната средина
9.Имунизација
10.Пристап до здравствена заштита

Физичка активност и исхрана
Истражувањата покажуваат дека да се остане физички активен може да помогне да се спречат или одложат одредени болести, вклучително и некои видови рак, срцеви заболувања и дијабетес, а исто така да ја ублажи депресијата и да го подобри расположението. Неактивноста често ја придружува напредната возраст, но не мора. Како и вежбањето, вашите навики за јадење често не се добри ако живеете и јадете сами. За успешно стареење важно е да јадете храна богата со хранливи материи и да ги избегнувате празните калории во бонбоните и слатките.

Прекумерна тежина и дебелина
Прекумерната тежина или дебелината ги зголемува шансите да умрете од хипертензија, дијабетес тип 2, коронарна срцева болест, мозочен удар, болест на жолчното кесе, остеоартритис, апнеја при спиење, респираторни проблеми, дислипидемија и рак на ендометриумот, дојката, простатата и дебелото црево.

Тутун
Тутунот е единствената најголема причина за болести и прерана смрт што може да се спречи во САД. Употребата на тутун сега се нарекува „Болест на зависност од тутун“. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) велат дека пушачите кои се обидуваат да се откажат се поуспешни кога имаат поддршка од нивниот лекар.

Престанете со пушење веднаш!

Злоупотреба на супстанции
Злоупотребата на супстанции обично значи дрога и алкохол. Ова се две области кои не ги поврзуваме често со постарите, но постарите лица, како и младите, може да се самолекуваат користејќи легални и нелегални дроги и алкохол, што може да доведе до сериозни здравствени последици. Покрај тоа, постарите лица може намерно или несвесно да мешаат лекови и да користат алкохол. Поради нашите стереотипи за постарите граѓани, многу медицински лица не успеваат да ги прашаат постарите за можна злоупотреба на супстанции.

 

ХИВ/СИДА
Помеѓу 11 и 15% од случаите на СИДА во САД се јавуваат кај постари лица над 50 години. Помеѓу 1991 и 1996 година, СИДА-та кај возрасните над 50 години се зголеми повеќе од двапати побрзо отколку кај помладите возрасни. Постарите лица веројатно нема да користат кондоми, имаат имунолошки систем кој природно слабее со возраста, а симптомите на ХИВ (замор, губење на тежината, деменција, осип на кожата, отечени лимфни јазли) се слични на симптомите кои можат да ја придружуваат староста. Повторно, стереотипите за стареењето во однос на сексуалната активност и употребата на дрога го одржуваат овој проблем во голема мера непризнаен. Затоа постарите лица не се добро застапени во истражувањата, клиничките испитувања на лекови, превентивните програми и напорите за интервенција.

Ментално здравје
Деменцијата не е дел од стареењето. Деменцијата може да биде предизвикана од болести, реакции на лекови, проблеми со видот и слухот, инфекции, нерамнотежа во исхраната, дијабетес и бубрежна инсуфициенција. Постојат многу форми на деменција (вклучувајќи Алцхајмерова болест), а некои може да бидат привремени. Со точна дијагноза доаѓа управување и помош. Најчеста состојба на ментално здравје во доцниот живот е депресијата. Доколку не се лекува, депресијата кај постарите лица може да доведе до самоубиство. Еве еден изненадувачки факт: стапката на самоубиства е повисока кај постарите бели мажи отколку кај која било друга возрасна група, вклучувајќи ги и адолесцентите.

 

Повреда и насилство
Падовите се водечка причина за повреди, приеми во болница поради траума и смртни случаи поради повреди. Еден од секои три постари лица (на возраст од 65 години и постари) ќе паѓа секоја година. Стратегиите за намалување на повредите вклучуваат вежби за подобрување на рамнотежата и силата и преглед на лекови. Домашните модификации можат да помогнат да се намалат повредите. Потребна е домашна безбедност за да се спречи упад. Домашните уреди за заштита од пожари треба да бидат поставени и лесни за употреба. Луѓето на возраст од 65 и повеќе години имаат двојно поголема веројатност да загинат во пожар во домот отколку општата популација.

 

Квалитет на животната средина
И покрај тоа што загадувањето влијае на сите нас, владините студии покажаа дека малцинствата со ниски приходи, расните и етничките имаат поголема веројатност да живеат во области каде што се соочуваат со ризици за животната средина. Во споредба со општата популација, поголем дел од старите лица живеат малку над прагот на сиромаштија.

Имунизација
Грипот и пневмонијата се меѓу првите 10 причини за смрт кај постарите возрасни лица. Акцентот на вакцинацијата против грип за постарите помогна. Пневмонијата останува една од најсериозните инфекции, особено кај жените и многу старите.

Пристап до здравствена заштита
Неможноста да седобие здравствена заштита или квалитетна здравствена заштита чини многу животи на годишно ниво.како во однос на матичната здравствена заштита така и до квалитетен приод кон поголемите хируршки интервенции. Исто така, немањето здравствено осигурување на било кое ниво оневозможува категории граѓани навремено да се соочат со своите здравствени проблеми и истите да ги санираат , така да понекогаш и лесните болести, зарази и инфекции можат да доведат до лош исход.