Трансплантација на рака-хируршка процедура за замена на вашата рака со донаторска рака

Трансплантацијата на рака е хируршка процедура за замена на вашата рака со донаторска рака. Може да размислите за оваа процедура по ампутација на раката. Трансплантацијата на рака може да потрае до 24 часа за да се заврши. Многу трансплантации на раце се успешни, но можно е отфрлање. Тоа може да го подобри вашиот квалитет на живот и како се чувствувате за вашето тело.

Трансплантацијата на рака е хируршка процедура за замена на вашата рака со донаторска рака. Може да размислите за оваа процедура по ампутација на раката. Трансплантацијата на рака може да потрае до 24 часа за да се заврши. Многу трансплантации на раце се успешни, но можно е отфрлање. Тоа може да го подобри вашиот квалитет на живот и како се чувствувате за вашето тело.

Што е трансплантација на раце?
Трансплантација на рака (трансплантација на раце) е хируршка процедура за замена на вашата рака или дел од горниот екстремитет со онаа на донаторот. Можеби ќе ве интересира трансплантација на рака/горен екстремитет доколку сте ги отстраниле вашите раце или дел од горниот екстремитет (ампутација).

Вашите раце се важни делови од вашето тело. Тие се еден од најчесто користените делови. Најверојатно ги користите токму сега за да држите уред за да ја прочитате оваа статија.

Трансплантацијата на раце е понова процедура и контроверзна во медицинската заедница. Тоа е затоа што со оваа постапка доаѓаат многу ризици. Дополнително, трансплантацијата на витални органи (на пример, црн дроб или бубрег) може да помогне во зголемување на животниот век и стапката на преживување. Можете да преживеете без вашите раце. Но, трансплантацијата на рака може да го подобри квалитетот на вашиот живот.

Трансплантацијата на рака може да влијае на начинот на кој изгледате и се чувствувате. Исто така, може да ви дозволи да правите работи како што се пишување или мавтање здраво. Некои приматели на трансплантација изјавија дека постапката позитивно влијаела на нивната ментална и емоционална благосостојба.

Што е билатерална трансплантација на раце?
Билатералната трансплантација на раце е двојна трансплантација на раце. Тоа вклучува замена на левата и десната рака или делови од горните екстремитети со оние на донаторот. Овој тип на трансплантација на раце може да им треба на хирурзите до 24 часа за да се заврши на двете раце во исто време.

Што третира или управува со трансплантација на раце?
Патувањето на секоја личност до трансплантација на рака е различно. Трансплантацијата на рака може да биде последователна процедура за ампутација на раката. Ампутација на раката е хируршка процедура за отстранување на вашите раце. Можеби ќе ви треба ампутација на раката по траума или болест, како тешки изгореници, повреда на дробење или сепса. Може да барате трансплантација на рака ако сте доживеале вродена (присутна од раѓање) абнормалност каде што некоја компликација го спречила или влијаела на растот на коските во вашите раце.

Колку е честа трансплантација на раце?
Трансплантацијата на раце не е вообичаена. Повеќе од 150 трансплантации на раце се случија низ светот од 1999 година.

Како да се подготвам за трансплантација на раце?
Пред трансплантација на рака, ќе се сретнете со координаторот за трансплантација. Ако ги исполнувате условите за трансплантација, ќе се сретнете со тимот за трансплантација. Тие ќе проценат дали сте добар кандидат за постапката. Тие ќе направат физички преглед и ќе дознаат повеќе за вашата медицинска историја. Вашиот хирург ќе препорача тестови на крвта и тестови за снимање, како што се рендгенски снимки, исто така.

Вашиот провајдер ќе препорача и проценка на менталното здравје. Трансплантацијата на раце бара доживотна грижа и може да влијае на вашето ментално здравје. Тоа помага да се изгради силен систем за поддршка пред постапката за да имате сигурна помош кога ви е потребна.

Пред вашата процедура, исто така ќе треба да следите конкретни упатства за да го намалите ризикот од компликации, како што се:

Престани да пушиш. Прашајте го вашиот давател на услуги за ресурси кои ќе ви помогнат да се откажете.
Додајте, модифицирајте или приспособете ја дозата или видовите лекови или додатоци што ги земате, под водство на вашиот провајдер.
Учествувајте во физикална терапија или следете вежби за зајакнување што ги препорачува вашиот провајдер.

Управувајте со сите основни здравствени состојби.
Избегнувајте користење на штетни материи како алкохол или непрепишани лекови.
Кога вашиот тим за нега ќе ве одобри како кандидат за трансплантација на рака, тие ќе ве стават на листа на чекање. Чекате да стане достапна раката на починатиот донор што одговара на вашите критериуми, како крвна група, боја на кожа, возраст итн. Времето што ќе го чекате варира и обично е непредвидливо. Вашиот тим за нега можеби ќе може да ви даде подобра временска рамка за да можете да направите какви било аранжмани што ви се потребни пред операцијата. Откако донатор е достапен, операцијата следи брзо.

Што се случува за време на трансплантација на рака?
На денот на вашата операција, ќе добиете анестезија од анестезиолог. Ова ќе ве заспие за да не чувствувате болка. Вашиот хирург ќе ги подготви донаторската рака и вашата рака, правејќи засеци (засеци) на двете за да ги прицврсти заедно. Вашиот хирург ќе ги поврзе следните делови од донаторската рака со вашата рака:

Коска.
Тетива и мускули.
Крвни садови.
Нерви.
Кожата.
Вашиот хируршки тим ќе користи плочи и завртки за да ги прицврсти коските заедно. Малите шевови ги прицврстуваат другите компоненти заедно. Кога сите делови од донаторската рака ќе се поврзат со вашата рака, вашиот хирург ќе ги затвори сите засеци на вашата кожа.

Колку време трае трансплантацијата на рака?
Трансплантацијата на рака може да потрае до 24 часа, а понекогаш и повеќе за да се заврши.

Што се случува по трансплантација на рака?
По операцијата, ќе се преселите во област за опоравување, најверојатно единица за интензивна нега (ICU), за набљудување. Можеби ќе треба да останете во болница до две недели по процедурата. Вашите даватели на услуги може да нарачаат повеќекратни тестови за снимање, како што се рендгенски снимки и крвна слика за да го следат вашето закрепнување.

Вашиот тим за нега често ќе ве проверува, осигурувајќи се дека ви е удобно. Ќе примате лекови против болки за каква било непријатност.

Вашите даватели на услуги редовно ќе ја проверуваат функцијата на вашата рака. Ова може да вклучува допирање на одредени делови од раката и раката и барање да ги движите прстите. Може да потрае некое време пред да можете да ги движите прстите, затоа не се обесхрабрувајте ако не можете да го направите тоа веднаш по операцијата. Трансплантацијата на рака веројатно ќе ја подобри функцијата на вашиот горен екстремитет, но малку е веројатно дека вашата трансплантирана рака ќе функционира целосно како нетрансплантирана рака.

Вашиот тим за нега исто така ќе ви објасни кои лекови треба да ги земате и кога треба да ги земате. Најважни се лековите против отфрлање (имуносупресиви). Тие го спречуваат отфрлањето. Ќе треба да ги земате овие лекови според упатствата до крајот на животот. Разговарајте со вашиот давател на услуги за тоа што треба да направите ако пропуштите доза и на кои несакани ефекти треба да внимавате. Известете ги ако почувствувате какви било несакани ефекти или компликации по операцијата.

Ќе се сретнете со овластен терапевт за раце за време на вашето закрепнување. Тие ќе ви помогнат да ја вежбате раката за да ја зголемите функционалноста.

Некои приматели на трансплантација на раце се среќаваат со професионалец за ментално здравје за да им помогне да управуваат со стресот или предизвиците со кои би можеле да се соочат по операцијата.
Ризици / Придобивки

Кои се придобивките од трансплантацијата на раце?
Придобивките од трансплантација на рака може да вклучуваат враќање или подобрување на вашите:

Функционалност на рацете.
Движење.
Чувство.
Самопочит.
слика за себе.
Многу луѓе идентификуваат „квалитет над квантитет“. Иако постојат препознатливи ризици поврзани со оваа постапка, влијанието што оваа постапка може да го има врз менталното и емоционалното здравје на една личност може да ги надмине другите фактори.

Која е стапката на успех на трансплантацијата на раце?
Тешко е да се одреди стапката на успех на трансплантацијата на раце, бидејќи тоа е понова процедура. Многу трансплантации на раце се успешни. Една студија покажа дека луѓето кои биле подложени на трансплантација на раце доживеале стапка на преживување од над 90%.

Друга студија покажа дека примателите на трансплантација на раце ја повратиле функцијата на нивната нова рака на следниве начини:

Сите испитани приматели можеа да почувствуваат чувство на болка во раката.
До 90% го почувствувале сетилото за допир.
Над 82% почувствуваа дискриминативен (фин) допир, како вибрации и притисок.
Од истата студија, околу 75% од примателите пријавиле подобрен квалитет на живот по процедурата.
Кои се ризиците или компликациите од трансплантацијата на рака?
Најголемиот ризик поврзан со трансплантација на рака е отфрлање. Отфрлањето се случува кога вашето тело не ја прифаќа донаторот.

Компликациите од операцијата може да вклучуваат:

Крварење.
Инфекција.
Згрутчување на крвта.
Губење на трансплантација.
Смртта.


Други компликации може да вклучуваат:

Варијација на бојата на кожата.
Лимфопролиферативно нарушување после трансплантација.
Рак на кожа.
Психолошко отфрлање на раката (новата рака не се чувствува како дел од вашето тело).
Ќе треба да земате имуносупресивни лекови за да спречите отфрлање. Ова може да предизвика следниве несакани ефекти:

Замор.
Главоболка.
Висок крвен притисок.
Гадење и повраќање.
Вознемирен стомак.
Висок ризик од инфекција.
Развој на метаболички состојби како дијабетес и Кушинг синдром.
Вашиот тим за нега ќе ги измери сите можни компликации и несакани ефекти за да види дали трансплантацијата на рака е соодветна за вас. Понекогаш, ризиците можат да ги надминат придобивките од оваа процедура.

Отфрлање на трансплантација на раце
За време на отфрлање на трансплантација на рака, вашиот имунолошки систем ја третира вашата донаторска рака како закана за вашето тело. Како резултат на тоа, вашиот имунолошки систем се обидува да го уништи. Постојат два типа на отфрлање на трансплантација на раце:

Акутно: Акутно отфрлање се случува неколку дена по процедурата. Вашиот имунолошки систем брзо ги уништува ткивата и крвните садови во вашата нова рака. Може да предизвика болка, оток и промена на бојата на кожата. Лековите можат да го третираат овој тип.
Хронично: Хроничното отфрлање се случува со месеци до години по процедурата, но може да се случи и порано. Се јавува постепено. Имуносупресивите не го спречуваат вашиот имунолошки систем да ја нападне вашата нова рака. Ова може да предизвика неуспех на трансплантираната рака.
Приближно 85% од примателите на трансплантација на раце развиваат акутно отфрлање. Здравствените услуги редовно ќе тестираат за отфрлање и ќе го третираат со имуносупресивна терапија. Не мора да ја изгубите новата рака ако се случи акутно отфрлање. Тоа се лекува. Хроничното отфрлање може да доведе до ново губење на раката.

 
Кое е времето за опоравување за трансплантација на рака?
Времето за опоравување варира за секое лице по трансплантација на рака. Прво ќе забележите дека вашата хируршка локација заздравува во рок од неколку недели по операцијата. Може да бидат потребни шест до осум недели за да заздрави вашата коска.

Ќе учествувате во работна и физикална терапија по процедурата. Можете да очекувате полека да изградите сила во вашата рака. Терапевтот за раце ќе ви помогне да изградите сила во раката и раката за да ја зголемите функционалноста. Може да потрае до осум недели пред да можете да ја користите раката за да правите рутински активности како држење предмет.

Истражувањата покажуваат дека вашето тело ќе се прилагоди на трансплантацијата, а вашата функционалност и сетила ќе продолжат да се развиваат до пет години по процедурата.

Ќе треба да земате имуносупресиви до крајот на животот по трансплантацијата. Вашиот тим за нега ќе закаже редовни прегледи за да се увери дека сè е лекувано и дека немате компликации.

Кога да се јавите на лекар
Кога треба да се јавам на мојот давател на здравствена заштита?
Контактирајте со давател на здравствена заштита ако сте заинтересирани за трансплантација на раце. Вашиот давател на здравствена заштита може да ја процени вашата ситуација и да ве извести дали сте добар кандидат за постапката.

Ако сте биле подложени на процедура за трансплантација на рака, веднаш контактирајте го вашиот тим за нега ако забележите какви било несакани ефекти или компликации. Времето е од витално значење за лекување на компликации за да се спречи отфрлање. Ако вашата хируршка локација не заздравува или ги почувствувате следниве симптоми, контактирајте со вашиот добавувач:

Промена на бојата на кожата.
Осип на кожата.
Болка.
Оток.
Губење на претходно стекната функционалност на раката.

Може да биде поразително да изгубите рака – важен дел од вашето тело што го користите за да го допрете, чувствувате, држите и многу повеќе. Многу луѓе избираат протетика по ампутација, но новите процедури, како трансплантација на раце, добиваат популарност. Хируршките тимови ширум светот ги изведуваат овие процедури за да го подобрат квалитетот на животот, чувството и функционалноста на примателот. Може да ви помогне да се вратите на тоа како се чувствувавте пред ампутација.

Процедурите за трансплантација можат да донесат многу емоции напред, така што вашиот тим за нега може да вклучи професионалци за ментално здравје заедно со хируршки експерти. Третманот за одржување со лекови ќе биде доживотен. Го намалува ризикот од отфрлање за да продолжите да се ракувате и да нудите петка до крајот на животот без компликации.