Труење со арсен-најчесто со пиење контаминирана вода

Труење со арсен може да се случи кога внесувате високи нивоа на арсен. Пиењето контаминирана вода предизвикува повеќето случаи. Симптомите на непосредно труење со арсен вклучуваат гадење, повраќање и дијареа. Долготрајната изложеност може да предизвика промени на кожата како што се затемнување и лезии. Третманот може да вклучува употреба на хелатен агенс или наводнување на дебелото црево.

Труење со арсен може да се случи кога внесувате високи нивоа на арсен. Пиењето контаминирана вода предизвикува повеќето случаи. Симптомите на непосредно труење со арсен вклучуваат гадење, повраќање и дијареа. Долготрајната изложеност може да предизвика промени на кожата како што се затемнување и лезии. Третманот може да вклучува употреба на хелатен агенс или наводнување на дебелото црево.

Што е арсен?
Арсенот е природен елемент во околината. Карпите, почвата, водата, воздухот, растенијата и животните содржат одредено ниво на арсен. Арсенот се комбинира со неоргански и органски материи и формира многу различни соединенија.

Неоргански соединенија
Арсенот се комбинира со кислород, хлор и сулфур и создава неоргански соединенија на арсен. Овие соединенија можат да се појават природно во почвата и карпите. Но, тие се јавуваат и поради земјоделските и индустриските процеси, како што се рударството, топењето и производството. Арсенот навлегува во воздухот и земјата од прашината што ја разнесува ветерот. Може да навлезе во подземните води од истекување и истекување. Неорганските соединенија на арсен се многу токсични и се поврзани со рак.

Органски соединенија
Арсенот кај растенијата и животните се комбинира со јаглерод и водород и создава органски соединенија на арсен. Морската храна како риба и школки содржат органски соединенија. Сепак, поголемиот дел од арсенот во органските соединенија е во форма што е многу помалку токсичен од неорганските соединенија. Органските соединенија не се поврзани со ракот.

Што е труење со арсен?
Труењето со арсен се јавува кога внесувате или консумирате високи нивоа на арсен. Ги споделува карактеристиките на други труења со тешки метали, вклучувајќи жива и олово.

Може брзо да доживеете труење со арсен, но почеста е долготрајната изложеност на елементот. Ова може да биде преку контаминирани подземни води, воздух, почва или храна. Труењето со арсен најчесто се јавува во главните области на земјоделството и индустријализацијата. Труењето со арсен може да предизвика сериозни компликации, па дури и смрт доколку не се лекува веднаш.

На кого влијае труењето со арсен?
Труењето со арсен погодува најмалку 140 милиони луѓе ширум светот. Ова се должи на контаминирана вода за пиење. Луѓето во 50 земји се изложени на вода која содржи потенцијално опасни нивоа на арсен. Овие земји вклучуваат:

Бангладеш.
Индија.
Кина.
Тајланд.
Чиле.
Мексико.
Соединети Држави.
Симптоми и причини

Кои се симптомите на труење со арсен?
Може да покажете знаци на труење со арсен во рок од 30 минути по високото ниво на изложеност. Непосредните симптоми на труење со арсен може да вклучуваат:

Стомачна болка.
Гадење и повраќање.
Дијареа.
Кашлица.
Болка во градите.
Скратен здив (отежнато дишење).
Болки во грлото (фарингитис).
Абнормален срцев ритам (аритмија).
Низок крвен притисок (хипотензија).
Чувство на „иглички“ во вашите прсти и прсти.
Црвена, отечена кожа.
Мирисот на лук во вашиот здив и ткивата на телото.
Долготрајната изложеност на арсен може да потрае со години за да се развие и може да предизвика посериозни симптоми. Тешките симптоми на труење со арсен вклучуваат:
Промена на пигментацијата на кожата (потемнување на вашата кожа).
Брадавици и лезии.
Тврди дамки на дланките на рацете и стапалата (хиперкератоза).
Бели линии на вашите нокти (линии на Mees).
Постојана болка во грлото.
Постојани дигестивни проблеми.

Што предизвикува труење со арсен?
Пиењето контаминирана вода предизвикува повеќето случаи на труење со арсен. Во некои области на светот – вклучувајќи ги и Соединетите држави – високи нивоа на арсен се јавуваат во водата за пиење. Тоа е затоа што арсенот што е природно присутен во земјата може да исцеди во доводот на вода. Истекот од индустриски постројки може да ги загади и подземните води.

Може да добиете и труење со арсен кога користите загадена вода додека подготвувате храна. Покрај тоа, многу култури се наводнуваат со контаминирана вода.

Јадењето контаминирана храна може да предизвика и труење со арсен. Одредени намирници, вклучувајќи пилешко, ориз, овошен сок и некои риби, може да содржат арсен. Ова се должи на неговото присуство во почвата или водата.

Ако работите во индустрија која користи арсен, може да добиете труење со арсен преку постојано вдишување на честички арсен во воздухот. Индустриите кои користат арсен вклучуваат:

Пестициди и хербициди.
Топење и рударство.
Производство на стакло.
Производство на полупроводници.
Дрво и столарија.
Други причини за труење со арсен вклучуваат:

Пушење тутун.
Дишење чад или прашина од дрво третирано со арсен.
Контакт со контаминирана почва, прашина или дрво сочувано со арсен.
Како се дијагностицира труење со арсен?
Вашиот давател на здравствена заштита може да нареди тест за тешки метали за да се дијагностицира труење со арсен. Користејќи ја вашата урина (мочање), овој тест може да измери високи нивоа на арсен во вашето тело по непосредна изложеност. Тестовите на крвта, како и тестовите на вашата коса и нокти, можат да измерат долгорочна изложеност на високо ниво на арсен во рок од шест и 12 месеци. Овие тестови најчесто се користат во области каде што ризикот од труење со арсен е поголем.

Како се третира труењето со арсен?
Третманот на труење со арсен зависи од видот на изложеност и сериозноста на вашата состојба. За непосредна изложеност, првиот третман за труење со арсен вклучува отстранување на контаминирана облека. Исто така, ќе сакате да го исплакнете арсенот од вашата кожа.

Вашиот давател на здравствена заштита може да ви даде хелатна терапија. Овој третман користи одредени хемикалии за да го одвои арсенот од протеините во крвта.

Може да добиете и наводнување на дебелото црево. Со овој третман, специјален раствор ја исфрла содржината на вашиот гастроинтестинален тракт. Го отстранува арсенот и го спречува вашето црево да го апсорбира.

Вашиот провајдер ќе ја следи работата на срцето и бубрезите. Покрај тоа, можеби ќе ви треба кислород, течности, трансфузија на крв, лекови за срце или лекови за да ги контролирате нападите.

Превенција
Како можам да спречам труење со арсен?
Најдобар начин да се спречи труење со арсен е да се осигурате дека пиете чиста вода. Исто така, потврдете дека целата храна што ја јадете е подготвена со чиста вода. Можеби ќе сакате да размислите само за пиење и користење флаширана вода додека патувате.

Ако работите во индустрија која користи арсен, носете маска за лице за да ги намалите шансите за случајно вдишување на честички од арсен. Покрај тоа, задолжително истуширајте се и пресоблечете се пред да одите дома. Може ненамерно да го носите токсинот дома на вашата кожа, коса или облека.

Кога работите со дрво обработено со арсен, внимавајте да носите заштитна облека, ракавици и маска за прав. Ова може да помогне да се намали вашата изложеност на струготини.

Каква е перспектива (прогноза) ако имам труење со арсен?
Прогнозата за труење со арсен зависи од причината за изложеноста. Ова го вклучува видот, количината и времетраењето на изложеноста. Долготрајната изложеност може да доведе до многу различни болести и компликации, вклучувајќи:

Заболување на црниот дроб.
Срцева болест.
Дијабетес.
Проблеми со дигестивниот систем.
Компликации на нервниот систем.
Невротоксичност.
Арсенот е познат канцероген, што значи дека може да предизвика рак. Најчестите видови на рак поврзани со арсен вклучуваат:

Рак на мочниот меур.
Рак на крв.
Рак на дигестивниот систем.
Рак на црниот дроб.
Рак на белите дробови.
Лимфом.
Рак на бубрег.
Рак на простата.
Рак на кожа.
Кај трудниците, труењето со арсен може да доведе до компликации за време на развојот на фетусот. Вашето бебе исто така може да има вродени дефекти. Покрај тоа, доцнењето во развојот може да се појави кај децата кои често се изложени на арсен.

Колку брзо може да умрете од труење со арсен?
Арсенот е многу отровен. Ако се консумира во големи количини, може многу брзо да предизвика смрт. Смртоносните дози што резултираат со смрт обично се случуваат во рок од еден до четири дена по ингестијата. Изложеноста во помали количини во одреден временски период сепак може да предизвика сериозни компликации.

Дали арсенот е во отров за глувци?
Отровот за глувци – официјално наречен глодарицид – историски содржел тешки метали како што е арсенот. Се користеше за контрола на популацијата на глодари, вклучително и стаорци. Сепак, од средината до крајот на 20 век, повеќето глодари наместо тоа користат антикоагуланси. Овие антикоагуланси го спречуваат нормалното згрутчување на крвта кај глодарите. Додека поновите форми на глодари не содржат арсен, антикоагулантите во нив може да бидат исто толку токсични и опасни по живот.

Арсенот природно се појавува во околината. Но, може да биде опасно ако сте изложени на високи нивоа на елементот. Долготрајната изложеност може да предизвика сериозни здравствени компликации, вклучувајќи многу различни видови на рак. Ако живеете или работите во близина на област со високо ниво на арсен, преземете чекори за да ја ограничите вашата изложеност. Ова вклучува наоѓање чисти извори на вода за пиење. Ако покажете какви било знаци на труење со арсен, веднаш побарајте медицинска помош. Колку побрзо ќе добиете третман, толку е подобар вашиот изглед.