Труење со печурки-на неколку чекори до смртта

Што е труење со печурки? Луѓето се трујат секоја година откако ќе јадат печурки од нивниот двор или од надворешни локации. Овие печурки не треба да се јадат. Тешко е да се каже кои печурки може да се јадат, а кои не. Отровните печурки можат да ве разболат. Некои се всушност смртоносни. Многумина берат шумски пешурки со години и истите ги конзумираат, но само еднаш ја прават грешката со печурки кои се отровни а наликуваат на печурки кои се конзумираат во исхраната.

Што е труење со печурки? Луѓето се трујат секоја година откако ќе јадат печурки од нивниот двор или од надворешни локации. Овие печурки не треба да се јадат. Тешко е да се каже кои печурки може да се јадат, а кои не. Отровните печурки можат да ве разболат. Некои се всушност смртоносни. Многумина берат шумски пешурки со години и истите ги конзумираат, но само еднаш ја прават грешката со печурки кои се отровни а наликуваат на печурки кои се конзумираат во исхраната.

Симптоми на труење со печурки
Вообичаени симптоми вклучуваат:

 1. гадење
 2. грчеви во стомакот
 3. повраќање
 4. дијареа (понекогаш крвава)
 5. главоболка
 6. вртоглавица
 7. црвенило (топло и црвено) во лицето и стомакот
 8. срцеви палпитации.

Посериозните симптоми вклучуваат:

 1. напади
 2. халуцинации
 3. проблеми со дишењето
 4. откажување на бубрезите / црниот дроб
 5. кома
 6. смрт.

Симптомите може да се појават веднаш по јадењето на отровната печурка. Или може да се појават неколку часа подоцна. Симптомите кои се јавуваат во рок од 2 часа се помалку опасни од оние што се појавуваат подоцна (по 6 часа).

Што предизвикува труење со печурки?
Јадењето отровни печурки предизвикува труење со печурки.

Како се дијагностицира труење со печурки?
Труењето со печурки е тешко да се дијагностицира. Вашиот лекар ќе ве прегледа. Тој или таа ќе ве праша за вашите симптоми и кога и што сте јаделе неодамна. Дијагнозата се заснова на информациите што ги давате.

Може ли да се спречи или избегне труење со печурки?
Можете да избегнете труење со печурки ако не јадете печурки собрани од земја. Тешко е да се каже кои печурки се отровни, а кои не се. Тие можат да растат еден до друг. Не постојат тестови за да се разликува отровна печурка од неотровна печурка. Да претпоставиме дека сите диви печурки се отровни. Најдобро е да ги купите од продавница.

Печурките што растат во земја се поопасни од печурките што растат на живи дрвја. Печурките на земја во шумите се поопасни од печурките во дворовите. Готвењето отровни печурки нема да ги отстрани токсините.

Третман на труење со печурки
Ако се сомневате дека вие или некој со кој сте има труење со печурки, јавете се кај вашиот лекар.  Јавете се на 194 ако лицето е во несвест, не дише или има конвулзии.  Однесете го лицето во собата за итни случаи. Ако е можно, понесете неколку од печурките што ги изеле со вас на лекар или во собата за итни случаи.

Ако личноста исфрлила, најлошото веројатно е завршено. Лекарите може да му дадат на лицето активен јаглен за да предизвикаат повраќање. Лекарот ќе ја провери температурата на лицето, отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Тој или таа ќе биде внимателно следен за сериозни симптоми и компликации. Лицето ќе биде испратено дома ако нема симптоми на тешко труење и ако се докаже дека печурката е безопасна. Вашиот лекар ќе ве замоли да го следите лицето за какви било симптоми на труење со печурки во следните 24 часа.

Живеење со труење со печурки
Краткорочните ефекти од животот со труење со печурки се непријатни. Тоа се работи поврзани со повраќање и дијареа. Потешките симптоми може да потрае подолго за да се опорават или да предизвикаат трајно оштетување.

Луѓето вообичаено имаат различни реакции на храната што ја внесуваат – овој факт важи и за конзумирање на печурки. Она што може да се јаде за некои луѓе, можеби не мора да се јаде за секого. Познато е дека  Европа е дом на околу 200 видови печурки. Јадливите печурки се оние кои не претставуваат никакви здравствени проблеми кога се консумираат.

Најбезбедниот начин да се идентификуваат јадењата од отровните печурки е преку точна проверка на нивниот вид од стручен собирач. Иако книгите се прифатливо алтернативно средство за идентификација на видовите печурки што се јадат, тоа повремено може да се покаже како катастрофално. Емпириските методи за идентификација како мирис и вкус може да бидат крајно опасни бидејќи некои отровни печурки може да покажат пријатен мирис и вкус.

Отровните видови печурки се оние кои предизвикуваат здравствени компликации при голтање. Нивната само сличност со јадливите сорти на печурки во многу наврати ги збуни собирачите на печурки. Во некои случаи, жртвата  не покажува симптоми на труење веднаш по консумирањето, но често се појавува по 48 часа. Сепак, сериозноста на симптомите варира од случај до случај.

 Отровните печурки може да доведат до смрт во рок од 3 до 6 дена по ингестијата. Како таква, многу е важно жртвата веднаш да побара лекарска помош. Симптомите на труење со печурки вклучуваат вртоглавица, проблеми со дишењето, дијареа, повраќање и дехидрација. Некои од најотровните видови печурки ги вклучуваат печурките на смртната капа, Amanita phalloides, Amanita virosa (ангелот уништувач), Amanita muscaria (мувата Agaric) и Cortinariusrubellus.

Разлика помеѓу печурките за јадење и отровните печурки

Некои габи се јадат додека други се отровни. Отровните печурки се познати како жаби, иако ова не е научен термин. Во античко време, луѓето не можеле да разликуваат јастиви и отровни печурки, можеби многу животи биле изгубени со консумирање на отровни печурки. Класичните списи даваат многу референци во кои беа спомнати штетните ефекти на печурките. Не постои општо правило за идентификација на јастиви и отровни печурки.

Повеќето луѓе се запознаени со вообичаените сорти на печурки, бидејќи тоа се печурките за јадење кои се лесно достапни за купување во супермаркет и намирници. Можеби не мора да излезете да барате печурки во дивината, но многу луѓе се познати по тоа што ги идентификуваат, собираат и внесуваат дивите печурки. Повторно, само луѓе со соодветно знаење и обука за идентификација на печурки треба да собираат и консумираат печурки од дивината.

Има толку многу фактори што треба да се земат предвид при обидот да се идентификуваат печурките во дивината. Во овој водич, ќе поминеме низ процесот на идентификација на печурките во однос на нивното живеалиште, спори, жабри и многу повеќе.

Обично, физичките карактеристики (како што се бојата и обликот) се првите атрибути што ќе ги забележите. По успешното испитување на овие особини на печурките, процесот на идентификација станува многу полесен и обично јасен.

Ги категоризиравме главните карактеристики на печурките во четири широки делови: токсини, живеалиште, физички карактеристики и мирис.

Токсини

Главната разлика помеѓу печурките за јадење и печурките се токсините присутни во вторите. Овие отрови природно се произведуваат од габите и не е познат механизам за отстранување на токсините, вклучувајќи готвење, конзервирање или замрзнување за токсините од печурките.

Отровите од печурки обично се под-поделени во четири широки категории, вклучувајќи.

Протоплазматски токсини – отрови кои ги уништуваат телесните клетки и на крајот предизвикуваат откажување на органите.
Невротоксини – соединенија кои доведуваат до различни невролошки симптоми како халуцинации, прекумерно потење, кома, конвулзии, спастично дебело црево и депресија.
Гастроинтестинални надразнувачи – предизвикуваат повраќање, гадење, стомачни грчеви и дијареа.
Токсини слични на дисулфирам кои покажуваат симптоми само ако и само ако се консумира алкохол (во рок од три дена по консумирањето); жртвата обично ќе доживее краткотраен акутен токсичен синдром.

Живеалиште

Каде расте печурката? Дали расте на дрвја или на пасишта? На какво дрво растат на врвот или под? Дали тие растат во прстен или поединечно, прамен или трупа?

Јадливите печурки обично растат во тревниците или отворените подрачја, а не под грмушки или дрвја како сортите на жаби. Amanitas, на пример, почнуваат да се појавуваат во есен и лето, особено на подот на шумите. Тие се доста чести на повеќето места.

Следното е детална листа на некои од вообичаените физички карактеристики што ги разликуваат печурките за јадење од отровните:

Брадавици или лушпи на капачето.

Ова се универзални остатоци од превез кои ја опфаќаат печурката додека е млада. Понекогаш овие закрпи изгледаат повеќе како редови со подигнати точки.

Јадливите печурки имаат мазни и помалку или повеќе бели капи без видливи или забележливи подигнати брадавици или лушпи. Напротив, отровните печурки, на пример, токсичниот мушички агарик имаат капа со различна боја (обично црвена со бели дамки) која има видливи лушпи и подигнати грутки.

Облик на капа.

Повеќето печурки за јадење имаат капчиња во форма на пунџа или конвексни, а понекогаш и со широка ниска грпка. Другите јастиви печурки како што се лисиците имаат капи кои се вдлабнати и брановидни или дури и во форма на труба. Сепак, отровните видови имаат конвексни капи додека се млади и се израмнуваат додека печурката созрева.

Капачето на многу јадливи печурки се протега од стеблото додека расте, развивајќи прстен од ткиво околу стеблото, исто така познат како анулус. Жавките или отровните сорти го немаат овој прстен околу стеблото.

Основно стебло.

Некои печурки имаат заоблена чаша која најчесто се нарекува „волва“, која е универзален остаток од превез. За јасно да ја набљудувате отечената основа, можеби ќе треба да ја ископате печурката бидејќи обично е под земја.

Основата на стеблото на печурките за јадење е тесна или не густа како и остатокот од дршката. Од друга страна, многу отровни печурки обично имаат забележително отечена основа. Amanita muscaria, на пример, има луковична основа.

Отпечаток од спори

Отпечатокот на спори е важна дијагностичка карактеристика за идентификување на печурките. Идентификувањето на бојата на отпечатокот на спори може да биде многу корисно бидејќи ви помага да ги разликувате различните сорти на печурки. Бојата на спорите на печурките може да се движи од бела до црна и многу други нијанси во зависност од видот на печурките. Некои од вообичаените отровни печурки како Аманита имаат отпечатоци од спори во бела боја.

Можете лесно да добиете отпечаток од спори за тестирање на бојата со отстранување на стеблото и ставање на жабрите од печурката на темно или бело парче хартија неколку часа. Откако ќе ја дознаете бојата на спорите, погледнете го водичот за печурки за да го знаете точниот вид и неговата јадливост.

Жабри

Друга карактеристична карактеристика е големината и бојата на жабрите на печурката. Повеќето од печурките за јадење ќе ги најдете со жабри прикачени на капачето, а не на дршката. Ова значи дека жабрите ќе останат прицврстени за капачето дури и кога стебленцето ќе се извади од основата на печурката. Сепак, жабрите на отровната печурка се прикачени на дршката и ќе останат таму дури и откако ќе ја извадите од основата.

Жабрените на капачето на капачето од млада јадлива печурка обично имаат розова боја. Сепак, розовата боја се менува како што печурката созрева до кафеава или црна. Напротив, отровните печурки имаат бели жабри кои не ја менуваат бојата во текот на целиот животен циклус.

Мирис
Друга честа разлика помеѓу отровните и јадените печурки е нивниот мирис. Некои печурки имаат изразен мирис или уникатен мирис што може да ви помогне да разликувате видови кои се визуелно слични. Некои од печурките за јадење, на пример, лисиците имаат карактеристичен овошен мирис како кајсии. Некои од отровните видови, како што е Agaricus xanthodermus, попозната како печурка со жолта боја, се познати по нивниот мирис на бадем.

Кога тестирате мириси, здробете дел од капачето на печурката за најдобри резултати. На многу печурки им недостасува мирис, додека други имаат прилично карактеристичен мирис; затоа, погрижете се да имате локален водич за печурки за вкрстување.

Исто така, треба да имате на ум дека не сите печурки со мирис даваат одреден мирис на нешто, бидејќи повеќето од нив имаат нејасни описи како „ладен“, што значи дека се состојат од или содржат скроб.