Црн пипер – зачин кој ја подобрува апсорпцијата на витамини и минерали

Piper nigrum или црн пипер. Освен по аромата и бојата неколку видови се разликуваат и според степенот на зрелоста – црн и зелен пипер претставуваат незрели плодови, додека белиот е сушена зрела семка од оваа билка. Зрелиот и неизлупен плод има црвена боја.

Пиперот содржи пиперин, соединение кое на овој зачин му дава карактеристича лутина и за кое се покажало дека ја подобрува апсорпцијата на бета каротен, витамин Б-комплекс, јод, калциум, железо и селен од храната и додатоците во исхраната. Оваа активна состојка ја подобрува и биорасположливоста на куркуминот, моќен антиоксидант кој се наоѓа во зачинот куркума, кому му се припишуваат антиинфламаторни, антибактериски и антиканцерогени својства.

На крајот заклучокот би билпри готвењето користете црн пипер затоа што придобивките кои тој ги носи немаат цена, а здравјето нели е најважно од се!

Инаку, станува збор за зрнест плод, кој се употребува како зачин. Најмногу успева во Индонезија, Бразил, Индија, Гвајана, кои се и негови главни извозници. На пазарот може да се најде како црн пипер, кој се добива со берење и сушење на недозреани бобинки и бел пипер, кој е многу поквалитетен, а се добива од целосно зрели црвени бобинки.