Црвеното вино не и годи на кожата

Шеќерот кој се наоѓа во виното го преоптоварува црниот дроб

Црвеното вино можеби е вашиот омилен пијалак, но сигурно не и годи на вашата кожа. Лекарите советуваат да избегнувате црвено вино, бидејќи како што вели американскиот доктор Марк Меноласкино, прекумерната консумација на овој пијалак може да го зголеми ризикот од деменција, рак, депресија, срцеви заболувања…

Покрај тоа, црвеното вино е лош избор на пијалак кога станува збор за вашата кожа. Д-р Изабел Шаркар вели дека нефилтрираниот ферментиран сок од грозје може да предизвика црвенило или „пегавост“ на кожата, а поттикнува и развој на акни, сува кожа. Покрај тоа, може да придонесе вашите очи да изгледаат крваво.

Шеќерот кој се наоѓа во виното го преоптоварува црниот дроб и се претвора во тешки масти. Во комбинација со мртвите клетки на кожата, ги затвора порите и создава мозолчиња.

Лекарите се едногласни: умерената консумација на алкохол, многу вода и хидратација на кожата секој ден ќе помогне да се спречи оштетување на кожата.