Убави, а сами…

Убава, успешна, а сама. Реченица која многу мајки ја изговараат додека ја опишуваат својата ќерка која ги поминала 30-тите и која по некои бабински пресметки веќе би требала да има маж и најмалку две деца.

Модерното време ги помести границите, па познатата реченица ‘ Не може да биде девојка во 30-тите години’ веќе не користи. Кариера, несреќна љубов, лош избр, женети мажи… што е причинител на ваквиот тренд што голем број на жени, се соло во денешно време.

Стручњаците тврдат дека жените се помалку се согласуваат на компромис, дека се осамостоени, дека финансиски не зависат од мажите и дека тежнеат кон слобода. Причините за самотија се различни, од оние дека жената поставила високи критериуми и дека не сака да се омажи со некој од типот, дај што ќе дадеш, до тоа дека можеби е заљубена во оженет маж, па е зафатена но е сама.

Психолозите објаснуваат дека жените главно се окупирани со кариерата, дека во брзаницата забораваат на билошкиот часовник и на семејството, па додека се занимаваат со тоа времето им пролетува, а потоа еден ден се разбудуваат и сфаќаат дека се направиле погрешно.

‘Има многу причини за самотија. Прво студирање, па продложување на студиите, па вработување, па јуриш по подобра функција, па може да се најде некој можен маж кој ќе и помогне во кариерата, а тој е оженет. Кариерата е тука, љубовта е тука, но од права иднина ништо. Такви жени доколку на време не сфатат каде одат, за жал, ќе останат сами. Секако, примерите се различни, некои жени умеат да искористат па да добијат се, а некои и свесно избираат да бидат сами’, потенцираат психолозите.

Постои и друга страна на медалот, а тоа е дека мажите станаа несигурни пред силни жени, па едноставно се воздржуваат да тргнат во акција и во освојување. Жена која е самостојна, има свој стан, работа може да се случи да нема додворувачи, затоа што посиланта половина седи дома и без работа. Тие мажи сметаат дека нема што да и понудат на успешната жена. Секако, има и мажи кои се плашат од одбивање или се плашат врската да не успее, па од страв што ќе биде подоцна, се откажуваат, велат психолозите.

Животот е предизвик, велат тие, па секоја животна ситуација треба да се проба и да зграпчи со две раце. Па дури и ако станува збор за самотија, одбивање…