Ублажете ги болните менструации: Масажа која ќе ви годи!

Послушајте го советот на Кејт Кодрингтон, американска масерка, и ублажете ги симптомите на болен ПМС.

Масажата на стомакот ја подобрува циркулацијата и на ткивата им носи кислород, го подобрува имунитетот, а може да помогне и при ублажување на менструални грчеви, запек и болка во стомакот наведува Кејт Кодрингтон, американска масерка која води работилници на кои им помага на жените да пронајдат природни решенија за проблематичен ПМС, плодност и менопауза.

Еве дел од нејзините совети:

  • Легнете на грб со благо свиткани нозе – под колената ставете перница.
  • Положете ги рацете на долниот дел од стомакот, почувствувајте како вашиот абдомен се поткрева и спушта со дишењето.
  • Со секое издишување испратете по една голема насмевка на благодарност на својот стомак. Сторете го тоа пет пати.
  • Едната рака ставете ја преку другата и движете ги по стомакот во насока на движење на стрелките на часовникот: од десната страна на карлицата до ребрата, па на левата страна се до левиот колк. Масирајте полека и нежно, со силина која ви одговара. Повторете 10 пати. Можете да користите и некое растително масло.
  • Масажата завршете ја така што повторно ќе ги ставите рацете на долниот дел од стомакот и со насмевка на благодарност.