Улогата на коензимот Q10 и во кои намирници го има

Овој нутритиент има важна улога во создавањето енергија и репликацијата на ДНК, додека истовремено делува и како антиоксидант.

Коензимот Q10 е есенцијален нутритиент кој се наоѓа во речиси секоја клетка од човековото тело. Овој нутритиент има важна улога во создавањето енергија и репликацијата на ДНК, додека истовремено делува и како антиоксидант. Како што старееме така нивото на Q10 во телото се намалува. Од друга страна, недостатокот на ова соединение може да се поврзе и со поголемиот ризик од развој на срцеви заболувања, Алцхајмерова болест и карцином.

За да се спречи недостаток на коензимот Q10 би требало да се посвети внимание на намирниците богати со овој нутритиент, а тоа се масната риба (лосос, харинга, скуша, туна), месо, јајца, јаткасти плодови и интегрални житарки.

Доколку вашиот избор се суплементите со коензимот Q10, имајте на ум дека стандардната дневна доза за возрасни изнесува од 60 до 500 мг, додека максималната препорачана доза е 1200 мг.