Вагинална фистула-здравствен проблем кој може да предизвика многу компликации

Вагинална фистула е абнормален отвор помеѓу вагината и другите блиски органи во карлицата, вклучувајќи го и мочниот меур или ректумот. Фистулата може да предизвика многу компликации, како што се истекување на урина и измет, абнормален вагинален исцедок, оштетување на ткивото, инфекции на бубрезите и други иритативни симптоми.

Вагинална фистула е абнормален отвор помеѓу вагината и другите блиски органи во карлицата, вклучувајќи го и мочниот меур или ректумот. Фистулата може да предизвика многу компликации, како што се истекување на урина и измет, абнормален вагинален исцедок, оштетување на ткивото, инфекции на бубрезите и други иритативни симптоми.

Вагиналната фистула е необичен отвор што се развива помеѓу вагината и друг орган, како што се мочниот меур, дебелото црево или ректумот. Вашиот  доктор може да ја опише вагиналната фистула како дупка во вагината која дозволува урината, гасот или столицата да минуваат низ вагината.

Вагиналните фистули може да се развијат по породување, повреда, операција, инфекција или третман со зрачење. Можеби ќе ви треба операција за да ја поправите фистулата.

Постојат неколку видови на вагинални фистули. Тие се именувани врз основа на локацијата и органите на кои влијаат:

Везиковагинална фистула. Исто така наречена фистула на мочниот меур, овој отвор се јавува помеѓу вагината и уринарниот мочен меур. Ова е една од најчестите фистули.
Уретеровагинална фистула. Овој тип на фистула се јавува кога се развива необичен отвор помеѓу вагината и цевките што ја носат урината од бубрезите до мочниот меур (уретерите).
Уретровагинална фистула. Отворот се јавува помеѓу вагината и цевката што ја носи урината надвор од телото (уретрата). Овој тип на фистула се нарекува и уретрална фистула.
Ректовагинална фистула. Кај овој тип на фистула, отворот е помеѓу вагината и долниот дел од дебелото црево (ректумот).
Коловагинална фистула. Со коловагинална фистула, отворот се јавува помеѓу вагината и дебелото црево.
Ентеровагинална фистула. Кај овој тип на фистула, отворот е помеѓу тенкото црево и вагината.

 

Ректовагиналната фистула е врска што не треба да постои помеѓу долниот дел на дебелото црево – ректумот или анусот – и вагината. Содржината на дебелото црево може да истече низ фистулата, дозволувајќи гасот или столицата да помине низ вагината.

Ректовагинална фистула може да резултира од:

Повреда за време на породувањето.
Кронова болест или друга воспалителна болест на цревата.
Третман со зрачење или рак во карличната област.
Компликација по операција во карличната област.
Компликација од дивертикулитис, инфекција на мали, испакнати торбички во дигестивниот тракт.
Состојбата може да предизвика истекување на гас и столица од вагината. Ова може да доведе до емоционална вознемиреност и физичка непријатност за вас, што може да влијае на вашата самодоверба и интимност.

Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита ако имате симптоми на ректовагинална фистула, дури и ако тоа е срамно. Некои ректовагинални фистули може сами да се затворат, но на повеќето им е потребна операција за да се поправат.

Симптоми
Најчестиот симптом на ректовагинална фистула е испуштање гас или столица од вагината. Во зависност од големината и локацијата на фистулата, може да имате само мали симптоми. Или, пак, може да имате значителни проблеми со истекување на столицата и гас и одржување на чистотата на областа.

Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако имате какви било симптоми на ректовагинална фистула.

Причини
Ректовагинална фистула може да се формира како резултат на:

Повреди за време на породувањето. Повредите поврзани со породувањето се најчеста причина за ректовагинални фистули. Повредите вклучуваат солзи во перинеумот ⸺ кожата помеѓу вагината и анусот ⸺ кои се протегаат до цревата или инфекција. Фистулите предизвикани од повреди за време на породувањето може да вклучуваат повреда на аналниот сфинктер ⸺ прстените на мускулите на крајот од ректумот кои помагаат да се задржи во столицата.
Воспалителна болест на цревата. Втората најчеста причина за ректовагинални фистули е Кронова болест и поретко улцеративен колитис. Овие воспалителни болести на цревата предизвикуваат оток и иритација на ткивата што го обложуваат дигестивниот тракт. Повеќето луѓе со Кронова болест никогаш не развиваат ректовагинална фистула, но ако имаат Кронова болест го зголемуваат ризикот од оваа состојба.


Рак или третман со зрачење во карличната област. Канцероген тумор во ректумот, грлото на матката, вагината, матката или аналниот канал може да резултира со ректовагинална фистула. Исто така, терапијата со зрачење за рак во овие области може да ве стави на ризик. Фистула предизвикана од зрачење може да се формира во секое време по третманот со зрачење, но најчесто се формира во првите две години.
Операција која вклучува вагина, перинеум, ректум или анус. Во ретки случаи, претходна операција во долниот дел на карлицата, како што е отстранување на заразена Бартолинова жлезда, може да предизвика развој на фистула. Бартолинските жлезди се наоѓаат на секоја страна од вагиналниот отвор и помагаат да се задржи влажноста на вагината. Фистулата може да се развие како резултат на повреда за време на операција или истекување или инфекција што се развива потоа.
Компликација од дивертикулитис. Инфекцијата на малите, испакнати торбички во вашиот дигестивен тракт, наречена дивертикулитис, може да предизвика лепење на ректумот или дебелото црево за вагината и може да доведе до фистула.
Други причини. Ретко, ректовагинална фистула може да се развие по инфекции на кожата околу анусот или вагината.


Компликации
Компликациите на ректовагинална фистула може да вклучуваат:

Неконтролирано губење на столицата, наречено фекална инконтиненција.
Проблеми со одржувањето на перинеумот чист.
Рекурентни инфекции на вагината или уринарниот тракт.
Иритација или воспаление на вагината, перинеумот или кожата околу анусот.
Повторување на фистула.
Проблеми со самодовербата и интимноста.
Кај луѓето со Кронова болест кај кои се развива фистула, шансите за компликации се големи. Тие може да вклучуваат лошо заздравување или подоцна формирање на друга фистула.